iPhone X – este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]

iPhone X - este cel mai aşteptat smartphone din 2017 şi cel mai bun? [REVIEW]
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul este probabil cel mai interesant aspect al lui iPhone X, fiind primul smartphone de la Apple care beneficiază de un panou OLED. Acesta este produs de Samsung şi beneficiază de o aranjare „PenTile” a pixelilor (Roşu Verde Albastru Verde – RGBG). Acest lucru înseamnă că pentru fiecare pixel roşu, avem de-o parte şi de alta câte doi pixeli verzi şi unul albastru. În teorie, acest lucru rezultă într-o rezoluţie mai slabă decât cea nativă declarată (datorată unui număr mai mic de subpixeli), însă în cazul lui iPhone X această limitare nu este vizibilă (nici în cazul panourilor de pe smartphone-urile Samsung mai recente nu se observă o asemenea limitare).

Rezoluţia de 2.436 x 1.125 pixeli este foarte neobişnuită şi nici nu este afişată în totalitate, întrucât în partea de sus, unde este integrat senzorul Face ID, pixelii nu sunt în permanenţă afişaţi. Din acest motiv, nici întreaga suprafaţă de 5,8” a diagonalei nu este tot timpul utilizată de software. Colţurile superioare sunt ocupate cu indicatoarele pentru baterie, semnal celular şi Wi-Fi în dreapta şi ora exactă alături de indicatorul pentru locaţie în partea din stânga. Atunci când este folosit un fundal negru, aceste indicatoare parcă sunt „pictate” direct pe suprafaţa din sticlă a telefonului, în general, în acea zonă pe oricare alt telefon fiind prezentă o ramă neagră.

Atunci când ecranul este uşor înclinat, acesta pierde din acurateţea culorilor, tinzând spre culori mai verzui, însă acesta este comportamentul normal al panourilor OLED PenTile. În acelaşi timp, ecranul lui iPhone X este la fel de luminos precum ne-am obişnuit deja (sau chiar puţin mai luminos decât în cazul lui iPhone 8) şi beneficiază de aceeaşi funcţie „True Tone” pe care am întâlnit-o în trecut, care schimbă temperatura culorilor afişate în funcţie de lumina ambientală. Atât în lumină naturală puternică, cât şi pe întuneric, ecranul este foarte uşor de utilizat, nefiind necesară setarea manuală a luminozităţii atât timp cât este activată luminozitatea automată (ceva ce Apple sugerează ca utilizatorii de iPhone X să ţină activ pentru a evita producerea efectului „burn-in”).

În comparaţie cu alte display-uri de pe iPhone-uri mai vechi, panoul OLED de pe iPhone X pare să ofere culori chiar puţin mai calde (şi în consecinţă mai naturale) decât în cazul unui iPhone 7 Plus pe care l-am avut la îndemână, chiar şi fără funcţia True Tone activă.

Este însă acesta cel mai bun display pe care Apple l-a integrat vreodată pe un iPhone? Cel mai probabil da, mai ales în urma testelor DisplayMate, care l-a desemnat cel mai bun display de smartphone de pe piaţă. Este display-ul de iPhone cu cea mai mare rezoluţie de până acum, cu cel mai eficient panou de până acum, cu cea mai ciudată formă şi cel mai ciudat raport de aspect de până acum (19,5:9). Luminozitatea puternică şi culorile naturale, deloc suprasaturate, vor fi de ajuns pentru a mulţumi chiar şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori.

Performanţă

Din punct de vedere al hardware-ului intern, iPhone X nu vine cu foarte multe lucruri noi. Telefonul beneficiază de aceeaşi platformă pe care am întâlnit-o în urmă cu două luni pe iPhone 8, cu chipset-ul Apple A11 Bionic alăturat unui modul de 3 GB memorie RAM (asemeni iPhone 8 Plus). Spaţiul de stocare de bază este în continuare de 64 GB, în timp ce singurul upgrade posibil este la 256 GB, diferenţa de preţ fiind destul de mare între cele două versiuni.

Cum spuneam şi în cazul lui iPhone 8, performanţa unui nou smartphone din gama high-end este de aşteptat să fie impecabilă, iar iPhone X nu se abate de la regulă, însă nici nu vine cu ceva tocmai nou. Performanţa este în mare parte identică cu cea de pe iPhone 8, cu menţiunea că experienţa de utilizare este diferită prin prisma faptului că iOS 11 oferă o interfaţă mult diferită pe iPhone X faţă de restul modelelor compatibile.

Am rulat aceleaşi patru teste pe care le-am folosit şi în cazul lui iPhone 8, iar rezultatele au fost comparabile, sau chiar mai bune, în anumite cazuri şi dezamăgitoare într-un caz aparte. Testele 3D Mark sunt în limitele pe care le-am întâlnit pe modelul din septembrie, varianta Slingshot performând chiar mai bine. În cazul Geekbench, rezultatele au fost similare, în timp ce AnTuTu a scos un scor mult sub iPhone 8, cel puţin iniţial. Testele erau realiate după o zi normală de utilizare, acumulatorul fiind deja pe la jumătate din capacitate (modul Low Power NU era activat). După o încărcare completă, AnTuTu a reuşit să ofere un scor „normal”. Ciudat însă că doar AnTuTu a întâmpinat performanţă mai slabă în funcţie de consumul de baterie, restul de teste oferind rezultate similare la orice procentaj al bateriei.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 64.148 puncte
3DMark Slingshot 2.939 puncte
AnTuTu 230.857 puncte
Geekbench Single-Core: 4238 / Multi-Core: 10.332

Autonomie

Autonomia lui iPhone 8 a fost neaşteptat de bună având în vedere dimensiunile telefonului, cât şi faptul că acumulatorul integrat de Apple în carcasa acestuia era mai mic decât cel de pe iPhone 7. În cazul lui iPhone X avem pentru prima dată pe un smartphone de a face cu un acumulator realizat din două părţi. Capacitatea totală a acestuia este de 2.716 mAh, deci este puţin mai mare decât în cazul lui iPhone 8 Plus, în timp ce dimensiunile telefonului sunt considerabil mai mici.

Acumulatorul mare, combinat cu un procesor foarte eficient din punct de vedere al consumului de energie şi cu faptul că avem de a face acum cu un display OLED, care consumă mai puţin decât vechile IPS-uri pe care le-am întâlnit pe iPhone-uri, oferă o autonomie comparabilă cu cea a unui iPhone din gama „Plus”.

iPhone 8 a reuşit să ofere o zi şi ceva de utilizare normală, cu aproximativ 5 ore de utilizare efectivă cu display-ul aprins. iPhone X se laudă cu peste 6 ore de utilizare normală, în funcţie de aplicaţiile folosite, putând atinge chiar şi 7 ore de „screen time”. iPhone X poate să ofere lejer o performanţă de  35 de ore de utilizare cu 4G activ şi multiple conturi de e-mail şi social media conectate, echivalentul a două zile de „lucru” la o singură încărcare. Faptul că telefonul beneficiază de încărcare rapidă (exclusiv cu accesorii care nu sunt incluse în pachet) şi cu încărcare wireless poate să asigure autonomie crescută chiar şi pentru cei care folosesc telefonul foarte multe ore şi care preferă să îl încarce din când în când pe parcursul zilei.

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Display excelent
Cea mai bună performanţă pe un smartphone din acest moment
Camere foto foarte bune
Autonomie bună
Face ID este mai bun decât ne aşteptam

Părţi negative

„Bretonul” display-ului încurcă utilizarea normală
Este nevoie de ceva timp pentru a învăţa toate gesturile pentru navigarea meniurilor
Încărcătorul rapid nu este inclus în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult