iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut

29.10.2018
iPhone XR review: un flagship „de buget” greu de întrecut
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul lui iPhone XR ar fost un subiect foarte mare de discuţie în online, acesta beneficiind de o rezoluţie considerată foarte „mică” în comparaţie cu ceea ce găsim pe dispozitive cu preţuri similare. Într-adevăr, Apple a integrat un display cu rezoluţie 1.792 x 828 pixeli, o rezoluţie considerabil mai mică decât rezoluţia 2K de pe iPhone X, sau chiar decât Full HD-ul de pe iPhone 8 Plus, însă nu atât de slabă pe cât ne-am fi aşteptat.

Avem de a face cu un panou IPS cu un gamut de culoare îmbunătăţit, fără HDR, dar cu o calibrare a culorilor foarte bună, chiar dacă puţin mai „rece” decât OLED-ul de pe iPhone X şi XS. Rezoluţia slabă nu este tocmai evidentă. De fapt, aceasta este greu de observat chiar şi atunci când este lângă un iPhone X cu rezoluţie mai bună. Pur şi simplu aceasta nu este o problemă.

Sunt două aspecte aici. În primul rând, această rezoluţie oferă o densitate a pixelilor de 326 ppi, aceeaşi densitate pe care o aveau ecranele pentru iPhone 4, 4s, 5, 5s, 6, 6s, 7 şi 8 (nu variantele Plus). Dacă pe acele telefoane nu aţi putut să vedeţi pixelii cu ochiul liber, nu veţi putea nici pe acesta.

În rest, este un ecran LCD de iPhone. Nu mai poate fi considerat „cel mai bun de pe piaţă”, pentru că nu include suport pentru HDR, în timp ce alte modele precum cele de pe telefoanele LG au aşa ceva, însă are un contrast foarte bun şi o calibrare a culorilor excelentă. Redarea nuanţelor închise este foarte bună pe acest ecran, deci puteţi pune un wallpaper cu negru în partea de sus pentru a minimiza impactul notch-ului în utilizare.

Câteva mici dezavantaje ar fi luminozitatea scăzută faţă de iPhone X/XS, o problemă care nu este atât de gravă pe cât pare, telefonul fiind uşor de folosit în soare puternic, însă reflectivitatea crescută se face simţită, în timp ce la un unghi, telefonul pierde din luminozitate mai mult decât ne-am fi aşteptat, ceva ce ar fi mai degrabă caracteristic unui OLED.

Performanţă

Când vine vorba despre performanţă, având în vedere că vorbim despre un iPhone nou, nu cred că se aştepta nimeni la ceva dezamăgitor. iPhone XR este un smartphone echipat cu cel mai puternic chipset de pe piaţă din acest moment, Apple A12 Bionic, acelaşi pe care l-am întâlnit şi pe iPhone XS. Am putea spune că performanţa este comparabilă între cele două modele, în ciuda celor 3 GB RAM de pe XR.

 Atunci când ai mai multe aplicaţii deschise în fundal, uneori la întoarcere, unele vor fi „trezite” însă procesorul este atât de rapid încât face acest proces foarte rapid. Mai degrabă conexiunea LTE ar putea fi puţin mai lentă, fiind comparabilă în viteză cu cea de pe iPhone X, nu la nivelul „Gitabit LTE” de pe XS.

Test Scor
AnTuTu 309.415 puncte

3DMark Ice Storm Unlimited

77.653 puncte
3DMark Sling Shot Extreme 3.553 puncte
Geekbench 4 Single-Core: 4.821 / Multi-core: 11.485

Astfel, nu e nicio surpriză că în testele de performanţă, iPhone XR iese „campion”, iar faptul că display-ul afişează o rezoluţie mai mică ar putea fi un avantaj în jocuri mai pretenţioase, dar şi pentru cei interesaţi de autonomie.

Autonomie

Şi că tot a venit vorba despre autonomie, iPhone XR este campionul absolut din gama de smartphone-uri Apple. Acesta are un acumulator mai mic decât iPhone XS Max, însă reuşeşte să ofere aproape două zile de utilizare pentru un utilizator mediu spre exigent. Poţi obţine cam 7-8 ore de utilizare cu ecranul pornit, cu vreo 2 ore peste iPhone X şi XS, însă desigur, această performanţă poate varia în funcţie de cazurile de utilizare.

Dacă sunteţi în căutarea unui iPhone cu autonomie foarte bună, modelul XR este cel mai bun în acest moment la acest capitol, imediat după vine iPhone 8 Plus şi pe locul trei avem iPhone XS Max.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Performanţă de top
Cameră foarte bună
Autonomie foarte bună

Părţi negative

Preţ destul de mare
Rezoluţia şi culorile de pe display-ul LCD sunt mai slabe decât pe OLED
Este puţin cam gros şi cam greu în comparaţie cu alte iPhone-uri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult