Motorola brevetează un telefon cu ecran de jur-împrejur

11.01.2022
Motorola brevetează un telefon cu ecran de jur-împrejur

Părând să reinventeze roata, Motorola brevetează un telefon cu ecran de jur-împrejur foarte asemănător modelului Mi MIX Alpha, prezentat de Xiaomi la stadiul de prototip-funcțional încă din anul 2020.

Prezentat ca un smartphone-concept, Mi MIX Alpha nu a fost niciodată intenționat ca și produs comercial, scopul său fiind doar acela de a demonstra capabilitățile tehnologice ale producătorului Xiaomi, totodată testând reacția pieței la noul concept de design. Iar din păcate, impresiile obținute nu au fost chiar atât de favorabile, designul cu ecran touch care îmbracă de jur-împrejur carcasa telefonului venind cu multe dezavantaje care nu putea fi rezolvate cu software-ul încă foarte imatur la acea vreme.

Între timp, Google a anunțat Android L, ediția de Android 12 special optimizată pentru dispozitive cu ecran mare și telefoane pliabile în mod special. Deși conceptul demonstrat de Xiaomi Mi MIX Alpha și reinterpretat într-un brevet recent acordat pentru Motorola nu se potrivește întocmai cu scopul declarat pentru Android L, nu ar fi exclus să găsim ceva optimizări care facă mult mai plăcută experiența cu un smarphone „îmbrăcat” în ecran.

Ilustrat cu randări detaliate, noul design smartphone descris în brevetul Motorola are asemănări evidente cu prototipul celor de la Xiaomi, principalul element de noutate fiind stylus-ul ilustrat lângă telefon

Pe baza descrierilor atașate aplicației pentru brevet, aflăm că viitorul telefon Motorola ar urma să dispună de numeroși senzori pentru măsurarea temperaturii, detectarea luminii ambientale, orientarea carcasei și mai mulți senzori de proximitate pentru detectarea poziției mâinii. Pe lângă camera principală dispusă cel mai probabil pe o bandă verticală aflată pe spatele telefonului, va exista și o cameră frontală aplicată prin perforarea centrală a ecranului. Împreună cu senzorii menționați anterior, cele două camere foto vor stabili poziția din care privește utilizatorul, sau dacă telefonul se află în buzunar, ajutând partea de software să determine care porțiune din suprafața ecranului este folosită și care sunt zonele unde comenzile touch ar trebui să fie ignorate.

telefon motorola

Brevetul indică prezența unui senzor de amprentă integrat sub ecran, dar nu și grila pentru casca audio, sugerând că sunetul va fi redat direct prin suprafața din sticlă folosind un inductor de tip piezoelectric. Această soluție tehnică a mai fost întâlnită și la alte dispozitive smartphone, însă calitatea nu foarte bună a audiției obținute a descurajat adoptarea acestei tehnologii la scară largă.

Interesant este că, deși brevetul menționază prezența unui stylus, slotul pentru inserarea acestuia în carcasa telefonului nu este ilustrat în schițele furnizate, sugerând că acesta va fi mai degrabă un accesoriu opțional și parte integrată a experienței de utilizare, cum a fost cazul cu seria Galaxy Note. Explicația deciziei luate de Motorola ar putea ține de limitări tehnice ale designului cu ecran de jur-împrejur, care nu lasă prea mult spațiu pentru componente electronice esențiale, cum ar fi acumulatorul. De altfel, regăsim această limitare și la prototipul Mi MIX Alpha, care în ciuda grosimii și greutății apreciabile venea echipat doar cu un acumulator de 4050mAh, care cu greu putea face față ecranului cu diagonală totală de aproape 8 inch.

Aflat deocamdată la stadiul de idee brevetată, noul telefon Motorola cu ecran de jur-împrejur ar putea să nu vadă niciodată lumina zilei, ideea fiind deja testată și îngropată de Xiaomi. Între timp, restul industriei pare mai degrabă preocupată de telefoane pliabile și rulabile, interesul în creștere arătat de consumatori venind să confirme noul trend.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult