Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit

11.10.2018
Nokia 6.1 review: un mid-range bine construit
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Fiind un telefon din gama mid-range, nu ne-am fi aşteptat la un ecran extrem de luminos şi nici la unul care să fie compatibil cu tehnologii noi precum HDR. Nokia 6.1 vine cu un ecran IPS de calitate, cu un nivel bun de luminozitate, care nu este foarte greu de utilizat afară, în soare puternic, însă care nu poate concura cu modelele OLED de pe telefoanele de top.

Cei care vor cumpăra acest telefon nu vor fi însă dezamăgiţi, culorile afişate fiind naturale în limitele tehnologiei utilizate. Desigur, nu se va ridica la nivelul unui IPS de pe dispozitive mai scumpe precum LG G7 sau iPhone 8, acelea fiind mult mai scump de produs. Trebuie să recunoaştem totuşi că acesta este un telefon pe care mulţi utilizatori şi-l permit, cele menţionate anterior pornind de la preţuri cel puţin duble.

Performanţă

Am testat multe telefoane echipate cu chipset-ul Snapdragon 630 deja, iar acesta s-a dovedit de fiecare dată a fi un model decent pentru modele de buget. Nu este nici la nivelul lui Snapdragon 660 şi nici nu se apropie de modelele de top din gama 800, însă va oferi o experienţă de utilizare foarte bună pentru cei fără prea multe pretenţii.

Diferenţele de 1-2 secunde în plus pentru anumite operaţiuni faţă de modele mai performante şi momentele în care animaţiile interfeţei ar putea suferi mici întreruperi există, însă nu sunt nici pe departe atât de grave încât să afecteze experienţa de utilizare într-un mod negativ. Acest lucru este datorat şi Androidului „curat” pe care HMD Global îl oferă. O interfaţă proprietară ar fi îngreunat cu siguranţă utilizarea telefonului, însă nu este cazul aici.

Desigur, cei care obişnuiesc să ruleze jocuri 3D, mai ales în ultima perioadă, când Fortnite şi PUBG demonstrează că experienţele de joc care erau disponibile până de curând doar pe console şi PC-uri de gaming sunt acum disponibile şi pe telefoane, nu vor fi satisfăcuţi de cipul grafic limitat al lui Snapdragon 630. Pentru cei care preferă să piardă câteva minute într-un titlu mai puţin pretenţios, cu grafică 2D sau mai puţin complexă, acesta va fi de ajuns.

Un capitol la care se va simţi însă o lipsă a puterii de procesare este la editarea video şi foto, care au nevoie de ceva mai puternic. Pasionaţii de social media care se aşteaptă să facă astfel de acţiuni pe un telefon vor trebui să se înarmeze cu puţin mai multă răbdare, întrucât randarea de clipuri video este semnificativ mai lentă decât pe smartphone-urile de top.

Test Scor
AnTuTu 90.414 puncte
Geekbench Single-Core: 880 / Multi-Core: 4.122
PCMark 5.070 puncte
3DMark Sling Shot Extreme (Vulkan) 695 puncte
3DMark Ice Storm Unlimited 17.176 puncte

Autonomie

Întrucât Nokia 6.1 este un telefon de medie, care în teorie nu poate să facă atât de multe operaţiuni complexe, autonomia lui poate fi mai bună decât a altor telefoane, prin simplul fapt că eşti tentat să îl foloseşti mai puţin. Un utilizator care foloseşte telefonul toată ziua pentru diverse lucruri, nu va reuşi să scoată mai mult de o zi de autonomie din acumulatorul de 3.000 mAh, însă cei care lucrează la un birou unde au la dispoziţie un PC care să asigure doza zilnică de acces la internet ar putea să îl folosească chiar şi două zile după o singură încărcare.

5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit nu sunt tocmai de lepădat, însă această performanţă a devenit standard în industrie, modelele cu autonomie de top fiind acum mult mai longevive în utilizare. Din fericire, HMD a optat pentru încărcare rapidă pe acest model, jumătate de oră în priză asigurând o încărcare de 50%.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie de calitate
Autonomie bună
Sistem de operare Android Oreo nemodificat
Încărcare rapidă

Părţi negative

Cameră slabă în orice condiţii
Senzor de amprentă mic
Performanţă limitată pentru multe cazuri de utilizare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult