Philips Xenium I908 review

Philips Xenium I908 review
Teste de performanţă şi experienţa în utilizare

Hardware

Philips Xenium I908  este motorizat de un chipset MediaTek MT6592, cu 8 nuclee de procesare la 1.7GHz şi GPU din seria Mali-450MP. Configuraţia este completată cu 2GB memorie RAM şi 16GB memorie internă, extensibilă cu până la 32GB prin ataşarea unui card microSD. Ajutată cu un bliz LED destul de puternic, camera foto poate filma la rezoluţie 1080p şi obţine poze la rezoluţie 13MP. Similar, camera frontală poate oferi poze selfie la rezoluţie 5MP şi filma la rezoluţie 1080p.

Philips Xenium I908

Teste sintetice şi experienţa în utilizare

Motorizat de un chipset cu procesor octa-core, Xenium I908 o obţinut rezultate onorabile în testele de performanţă, însă fără a ajunge din urmă top-uri de gamă ca Samsung Galaxy S5 sau HTC One M8, echipate cu chipseturi quad-core produse de Qualcomm. Nici performanţele demonstrate în testele de accelerare 3D nu sunt tocmai stelare, nucleul Mali-450 MP4 oferit de chipsetul MediaTek obţinând în testul 3DMark Ice Storm Unlimited doar jumătate din punctajul unui terminal cu chipset Snapdragon 800 (GPU Adreno 330). Judecând după diferenţa de preţ foarte mare existentă între telefoanele mai sus amintite şi exemplarul testat în acest material, nu prea avem de ce să ne plângem, performanţa resimţită la utilizare normală fiind oricum mulţumitoare.

Ecranul

Bine iluminat şi prevăzut cu o matrice de tip IPS, ecranul de 5˝ cu rezoluţie 1080×1920 pixeli oferă o densitate de afişare mai mult decât rezonabilă, de 441ppi, suficient cât să nu fim incomodaţi câtuşi de puţin de claritatea textului sau a elementelor grafice afişate. Unghiurile de vizibilitate nu pun probleme, iar contrastul şi paleta de culori sunt la un nivel satisfăcător. Din păcate scutul din sticlă a primit un tratament oleofobic nu tocmai eficient, urmele de amprente greu de îndepărtat fiind o prezenţă cu care va trebui să ne obişnuim. Luminozitatea controlată de senzorul ambiental este reglată la un nivel confortabil în majoritatea situaţiilor şi poate urca suficient cât să nu fim incomodaţi la folosirea în spaţii deschise, sau de urmele rămase pe ecran.

Foarte precisă şi rapidă, interfaţa touch suportă inclusiv interacţiune prin mănuşi (opţiune activată din meniuri), uşurând folosirea telefonului în zilele reci de iarnă. Din păcate sensibilitatea crescută poate pune probleme în anumite situaţii, rama laterală foarte îngustă favorizând preluarea de comenzi false dacă ţinem telefonul mai strâns în palme. Compunerea mesajelor nu pune probleme, tastatura răspunzând bine la comenzi şi fără prea multe erori de interpretare.

Sunet

Ajutat cu un difuzor puternic şi microfon cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal şi a ecoului, Xenium I908 funcţionează bine în modul speaker, iar tonurile de apel răzbat fără probleme prin buzunare groase. Casca audio atinge şi ea un volum sonor considerabil, preluarea apelurilor în mijloacele de transport în comun nepunând probleme.

Un alt aspect demn de menţionat, funcţia de vibraţii depăşeşte cu mult nivelul competiţiei, riscul de a rata un apel important prin folosirea modului vibraţii fiind redus. Totuşi, alte persoane din încăpere ar putea să nu aprecieze vibraţiile amplificate la contactul cu masa de birou.

Philips Xenium I908 - ce găsim sub capac

Apeluri telefonice

Echipat cu două slot-uri pentru cartelă SIM, Philips Xenium I908 poate fi conectat simultan la două reţele de telefonie (una 2G/3G şi alta exclusiv 2G). Telefon din categoria dual-SIM dual stand-by, Xenium I908 poate primi apeluri din oricare reţea, însă odată ce un apel a fost preluat cartela rămasă nefolosită este deconectată, utilizatorul neputând fi contactat din cealaltă reţea decât după încheierea convorbirii aflată în desfăşurare.

 

Părţi pozitive

Performanţe bune
Ecran IPS cu rezoluţie Full HD
Autonomie bună
Dual-SIM
Finisaje rezistente la uzură şi murdărire

Părţi negative

Tratament oleofobic insuficient

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult