Procesorul Exynos pe 64 de biţi va fi gata pentru lansarea telefonului Samsung Galaxy S 5

Procesorul Exynos pe 64 de biţi va fi gata pentru lansarea telefonului Samsung Galaxy S 5

Apple a spart gheaţa procesării pe 64 de biţi pe platformele mobile cu noul său cip A7 şi, chiar dacă va trebui să avem multă răbdare până când vom vedea beneficiile reale ale acestei migrări, rivalii nu stau cu mâinile în sân. MediaTek şi Imagination Technologies şi-au anunţat deja planurile pentru anul viitor, iar Samsung, care a afirmat oficial că are planificat un astfel de procesor, se pare că se află în ultimele stadii ale dezvoltării viitoarei familii de procesoare Exynos.

Conform unor surse sud-coreene, primul procesor pentru platforme mobile cu o arhitectură pe 64 de biţi de la Samsung este aproape finalizat, compania terminând sarcinile cele mai dificile de proiectare şi ocupându-se acum cu testarea şi logistica.

Dacă Apple a preferat o soluţie dual-core care foloseşte nucleul dezvoltat intern Cyclone, Samsung va folosi soluţiile ARM Cortex-A53 şi Cortex-A57 şi aceeaşi arhitectură big.LITTLE cu opt nuclee pe care am văzut-o la lucru pe modelele Exynos 5410 şi Exynos 5420. Viitorul cip va folosi versiunea Heterogeneous Multi-Processing a arhitecturii big.LITTLE, care permite utilizarea în paralel a tuturor nucleelor, un mod de lucru care nu a fost prezent în Exynos 5410 din cauza unor probleme hardware şi care a fost anunţat ulterior pentru Exynos 5420.

Din păcate, sursa sud-coreeană nu a oferit detalii despre viitorul nucleu grafic pe care-l va folosi Samsung. Apple a ales un puternic produs din generaţia a şasea PowerVR, însă Samsung a oscilat în ultima vreme între soluţiile ARM şi cele PowerVR, nefiind prea clar ce vom putea găsi în viitorul său cip.

Noul procesor va face şi saltul de la procesul de fabricaţie actual pe 28 nanometri la cel de 14 nanometri, aspect care, combinat cu modul de lucru paralel cu toate cele opt nuclee, promite o eficienţă dublă faţă de cea oferită de actualul vârf de gamă Exynos 5420.

Familia Exynos 6 este aşteptată să debuteze împreună cu viitorul vârf de gamă Galaxy S 5, însă este de aşteptat ca Samsung să prezinte mai devreme noul produs şi specificaţiile sale complete.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News