Samsung Galaxy A6+ review: la graniţa dintre premium şi mainstream

17.07.2018
Samsung Galaxy A6+ review: la graniţa dintre premium şi mainstream
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Ecranul de pe Galaxy A6+ este greu de diferenţiat faţă de cel de pe Galaxy A8+. Noi am testat ma pe îndelete modelul Galaxy A8 standard, însă panourile AMOLED de la Samsung par să fie realizate în acelaşi stil. Vorbim despre un ecran cu rezoluţie Full HD+ care afişează culori uşor saturate, cu o tentă rece, dar cu nuanţe de roşu accentuate, uşor de utilizat în soare puternic.

Acesta beneficiază şi de funcţia „Always on”, putând fi afişat tot timpul ora, data, starea bateriei, notificările importante şi câteva funcţii rapide. Butonul virtual Home de pe ecranul de blocare trebuie apăsat de două ori pentru a „trezi” telefonul şi nu beneficiază de „3D Touch” asemeni Galaxy S8 şi S9. În timp ce decizia de a păstra ecranul de pe Galaxy A8+ ne-ar putea duce la gândul că va creşte preţul acestui model, de fapt această decizie este una economică, compania putând livra un volum mai mare ale aceleiaşi componente, lucru care duce la scăderea costurilor de producţie.

În cazul de faţă este o decizie care aduce avantaje atât companiei, cât şi utilizatorilor, acesta fiind unul dintre cele mai calitative panouri de telefon pentru această gamă de preţ.

Performanţă

După cum era de aşteptat după consultarea listei de specificaţii, performanţa lui Galaxy A6+ este probabil cel mai mare dezavantaj al său. Pentru o mare parte dintre utilizatorii săi, aceasta nu va fi o problemă, însă pentru oricine a folosit un dispozitiv din ultimii doi ani dintr-o gamă superioară, diferenţele între acelea şi modelul de faţă vor fi evidente.

Vorbim despre mici întârzieri la pornirea aplicaţiilor, în mare parte, întrucât odată ce acestea sunt încărcate, telefonul se comportă foarte bine. Motivul pentru care aplicaţiile se pornesc mai greu este procesorul Snapdragon 450, care face parte dintr-o gamă inferioară modelului Exynos din seria 7000 de pe Galaxy A8+. Lipsa celor două nuclee rapide se face remarcată rapid, însă cei care cumpără un A6+ probabil că nu se aşteptau la performanţă de top oricum.

Ce primesc este un telefon care se comportă foarte bine în utilizare normală, fiind orientat în special spre utilizatori pasionaţi de social media şi consum multimedia, ecranul mare de calitate şi camerele foto fiind atracţia principală. Un procesor mai puternic precum u Snapdragon 636 ar fi fost preferat, însă nici modelul 450 de la Qualcomm nu este tocmai de lepădat. Aşteptările trebuie însă limitate puţin atunci când este comparat cu alte modele mai scumpe.

Întrucât procesorul de imagine poate asigura doar filmarea în rezoluţie Full HD, Samsung a considerat că nu este necesară instalarea de memorie flash prea rapidă. Avem de a face cu un cip eMMC de 32 GB cu 100 MB/s la scriere şi 250 MB/s la citire, mai performant decât majoritatea cardurilor recomandate chiar şi pentru filmare 4K. Această performanţă este însă la jumătatea dispozitivelor high-end şi mid-range premium pe care le-am testat în ultima perioadă

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 12.606 puncte
3DMark Slingshot Extreme – Vulkan 390 puncte
PC Mark Work 2.0 4.414 puncte
AnTuTu 69.690 puncte
Basemark ES 3.1 128 puncte
GeekBench Single-Core: 751 / Multi-Core: 3.928
A1SD Read: 248,71 MB/s / Write: 94,92 MB/s

Autonomie

Faptul că avem de a face cu un ecran AMOLED, un acumulator mare şi un procesor mai puţin performant rezultă într-o autonomie peste medie pentru modelul Galaxy A6+. Astfel, lipsa nucleelor puternice din procesor pot fi un avantaj, acestea fiind de multe ori motivul pentru consum excesiv de baterie, acestea fiind pornite la frecvenţă maximă în orice fel de operaţiune.

În utilizare normală, fără utilizare exagerată sau rulare de jocuri, cu internet, conturi de social media şi e-mail-uri şi aproximativ 4-5 ore de utilizare cu ecranul pornit, telefonul poate atinge chiar şi performanţa de două zile de autonomie. Un „pronostic” mai conservator ar fi însă puţin peste o zi la modul în care majoritatea utilizatorilor folosesc smartphone-urile în zilele noastre. Încărcarea este însă destul de înceată, Samsung renunţând la încărcarea rapidă pentru acest model. Acesta vine cu un adaptor de priză mic şi un cablu microUSB standard, care pot alimenta telefonul complet în puţin peste două ore.

 

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Ecran foarte bun
Camera pe timp de zi este decentă pentru această gamă de dispozitive
Oferă suport dual SIM şi card simultan
Autonomie peste medie

Părţi negative

Senzorul de amprentă şi recunoaşterea facială sunt lente
Procesorul trage experienţa de utilizare în jos prin timpi mari de aşteptare
Pe timp de noapte, camera este aproape inutilizabilă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult