Samsung Galaxy S6 review

Samsung Galaxy S6 review
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Galaxy S6 nu este primul membru al gamei de vârf Samsung care foloseşte un ecran Quad HD, această onoare revenindu-i modelului Galaxy S5 LTE-A de anul trecut. Deoarece acesta din urmă a fost însă disponibil doar în Coreea de Sud, puţini au reuşit să-l vadă sau să-l procure pe căi ocolitoare, iar implementarea QHD poate fi considerată totuşi o premieră pentru restul lumii.

Samsung a păstrat diagonala de 5,1” a modelului anterior, această iniţiativă fiind binevenită în condiţiile în care alţi producători uită că un model de vârf de interes general ar trebui să păstreze totuşi nişte dimensiuni rezonabile. Rezoluţia de 2560 x 1440 pixeli implementată pe un ecran de 5,1” urcă densitatea la o impresionantă valoare de 577 ppi, ecranul având o claritate excepţională. La această densitate, singura soluţie tehnologică posibilă pentru fabricarea unui panou AMOLED rămâne aranjamentul PenTile de tip Diamond, însă cei care nu agreează această structură a matricei de subpixeli pot sta liniştiţi deoarece artefactele inerente ale acesteia sunt imposibil de văzut cu ochiul liber.

Samsung Galaxy S6: ecran AMOLED cu densitate de 577 ppi

Tehnologia AMOLED a făcut un progres remarcabil în ultimii ani, iar ecranele modelelor anterioare precum Galaxy S5 sau Galaxy Note 4 au strălucit. Uşor de ghicit, Galaxy S6 nu îşi face predecesorii de râs. Ecranul AMOLED oferit de Samsung oferă un nivel de negru şi un contrast perfect, aceste caracteristici fiind valabile de altfel pentru ecranele AMOLED prin însăşi natura lor. Luminozitatea ecranului este foarte bună, iar modul de ajustare automată beneficiază de un spor impresionant care urcă strălucirea mult mai sus.

Acurateţea coloristică este foarte bună, însă aceasta depinde de modul de calibrare pe care-l veţi alege. Ca şi până acum, Samsung oferă patru profiluri de culoare cu un comportament diferit. În mod normal, telefonul foloseşte profilul dinamic Adaptive, însă acesta are tendinţa să folosească o calibrare rece cu tente albăstrui-verzui care nu va fi pe placul celor ahtiaţi după calitate. Modul AMOLED Cinema este cea mai proastă alegere posibilă, acesta exagerând contrastul şi saturaţia cu preţul distrugerii nuanţelor fine. Cei care doresc însă un ecran cu adevărat bun au la dispoziţie AMOLED Photo şi Basic, acestea folosind o calibrare caldă şi oferind o accentuare discretă a saturaţiei culorilor, respectiv nuanţe naturale plăcute.

Samsung Galaxy S6: un ecran impresionant

Singurul aspect mai puţin impresionant este lizibilitatea în lumina solară. Deşi ecranul oferă o luminozitate extrem de ridicată atunci când este folosit în lumina puternică, prestaţia poate fi considerată doar mulţumitoare.

Procesorul Exynos 7410, primul membru al familiei Exynos 7 Octa, a fost un produs performant care a luptat cot la cot la Qualcomm Snapdragon 805 şi a reuşit să-l şi depăşească în anumite situaţii. Deşi noul Exynos 7420 pare doar o versiune uşor îmbunătăţită a vechiului model, acesta ascunde de fapt suficiente modificări pentru a se depărta vizibil de părintele său. Noul cip Exynos foloseşte aceeaşi arhitectură big.LITTLE cu patru nuclee ARM Cortex-A57 şi patru nuclee ARM Cortex-A53, însă frecvenţele acestora au fost urcate acum la 2,1, respectiv 1,5 GHz. Nu acest spor de frecvenţe este însă modificarea care contează cu adevărat.

Exynos 7420 foloseşte acum o interfaţă dual-channel cu bus pe 64 de biţi pentru memoria RAM, îmbunătăţire care dublează ratele de transfer ale versiunii anterioare, şi este fabricat într-un proces pe 14 nanometri, ceea ce-i permite să aibă o eficienţă energetică mai bună şi să poată folosi mai des frecvenţele maxime de tact. Totodată, Samsung a mai adăugat două nuclee grafice de procesare la cele şase folosite anterior de Exynos 7410, soluţia ARM Mali-760 MP8 funcţionând în plus şi la o frecvenţă de tact mărită cu circa zece procente.

După cum se observă din rezultatele testelor ataşate mai sus, Samsung Exynos 7420 este cea mai puternică platformă hardware disponibilă în acest moment în lumea telefoanelor Android. Cu un CPU şi un GPU impresionant de rapide, o lăţime de memorie sporită, un proces tehnologic superior şi o compatibilitate deplină cu arhitectura pe 64 de biţi din Android 5.0, noul cip depăşeşte vârful de gamă Snapdragon 810 al rivalilor de la Qualcomm în majoritatea testelor şi nici nu suferă de încălzirea excesivă a acestuia. Trebuie subliniat că procesorul este şi el sensibil la throttle din cauza temperatorii, la fel ca Snapdragon 810, însă într-o mai mică măsură.

Un alt avantaj tehnologic al telefonului este memoria internă UFS 2.0. Anunţată cu puţin timp înainte de lansarea telefonului Galaxy S6 şi aflată la prima implementare, aceasta promite performanţe de SSD, şi dacă rata de transfer la citire de 144 MB/s nu pare foarte mare faţă de cea oferită de eMMC 5.0, citirea a atins o impresionantă viteză de 327 MB/s. Din păcate, odată cu eliminarea slot-ului MicroSD, capacităţile de stocare suplimentare de care au nevoie amatorii de multimedia au devenit o opţiune cu un preţ teribil de piperat.

  • Ecran: 5,1”, 2540 x 1440 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass 4
  • Sistem de operare: Android 5.0.2
  • Chipset: Samsung Exynos 7420
  • Procesor: 4 x ARM Cortex-A57 (2,1 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 (1,5 GHz)
  • Procesor grafic: ARM Mali-T760 MP8
  • RAM: 3 GB
  • Memorie: 32, 64 sau 128 GB
  • Card: nu
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2
  • Bluetooth: 4.1
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 16 MP, F/1.9, senzor 1/2.6”, tracking focus
  • Filmare video: UHD
  • Cameră foto frontală: 5 MP, înregistrare video Full HD
  • Baterie: 2550 mAh (nedetaşabilă)
  • Dimensiuni: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
  • Greutate: 138 de grame
  • Altele: NFC, senzor amprente, senzor puls, wireless charging, DLNA, Wi-Fi Direct, ANT+, Nano SIM

Preţul plătit pentru puterea impresionantă a procesorului şi pentru ecranul AMOLED cu rezoluţie QHD este autonomia cam mică, mai ales în condiţiile în care bateria de 2550 mAh are o capacitate mai redusă decât cea a predecesorului său. Galaxy S6 a oferit o autonomie de numai 33 de ore, acesta având deci o prestaţie mai slabă decât cea a vârfului de gamă Samsung de acum un an. Această durată a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Twitter) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp de ecran de aproape 3 ore şi jumătate. Samsung a încercat să ne ofere un telefon puternic, uşor şi subţire, însă, sincer să fiu, aş fi preferat o carcasă mai groasă cu 1 – 1,5 milimetri şi mărirea capacităţii bateriei la cel puţin 3000 mAh.

Părţi pozitive

carcasă elegantă din aluminiu şi sticlă
ecran QHD excelent
procesor puternic şi memorie internă rapidă
cameră foto şi redare
senzor pentru amprente

Părţi negative

autonomie neimpresionantă
preţul versiunilor de 64 şi 128 GB
unii vor duce dorul MicroSD şi bateriei detaşabile

Urmărește Go4IT.ro pe Google News