Samsung se gândeşte deja la telefoane cu ecran care se rulează

12.06.2019
Samsung se gândeşte deja la telefoane cu ecran care se rulează

Samsung nu a reuşit nici măcar să lanseze primul său dispozitiv cu ecran pliabil pe piaţă, în urma problemelor descoperite de către jurnaliştii şi bloggerii de tehnologie care au avut Galaxy Fold în teste, însă compania deja se gândeşte la alte cazuri de utilizare pentru tehnologia sa de display flexibil. Următorul pas în evoluţia smartphone-ului ar fi dispozitivul cu ecran care se rulează, asemeni unei role de hârtie.

Compania a înregistrat un brevet pentru primul său dispozitiv cu ecran rulabil, acesta fiind foarte diferit faţă de demonstraţiile tehnologice pe care le-am văzut anii trecuţi la târguri de tehnologie. Se pare că telefonul va fi seminificativ mai gros decât un telefon obişnuit, în special în partea de jos, unde va fi găzduit noul mecanism care rulează display-ul. Aici pot fi observate două role mobile, care vor împinge ecranul spre exterior şi îl vor retracta atunci când va fi nevoie.

Sistemul pare să fie foarte similar cu cel pe care LG l-a demonstrat la CES în ultimii câţiva ani în format mult mai mare. LG s-a concentrat pe dezvoltarea acestei tehnologii pentru televizoare, prezentând un ecran de 65” cu capabilitatea de a fi rulat. Întrucât Samsung nu produce panouri OLED atât de mari, compania pare să se concentreze pe miniaturizarea tehnologiei.

Ciudat este însă raportul de aspect al telefonului. Avem de a face cu un dispozitiv pe format obişnuit, care poate deveni mult mai înalt la nevoie. Întrebarea este „care este cazul de utilizare pentru mai mult spaţiu pe verticală?”. Să zicem că redarea de filme în format cinematic ar fi una, însă altele sunt greu de găsit, mai ales când telefonul este şi aşa destul de butucănos, deci nu va oferi un format semnificativ mai compact decât al unui dispozitiv cu ecran ultra-wide 21:9 (precum Xperia 1 sau Moto One Vision).

Desigur, înregistrarea unui brevet nu înseamnă automat că Samsung va dezvolta un smartphone de acest gen prea curând. Samsung doar îşi protejează tehnologia la care lucrează pentru a nu fi „copiată” de către alte companii. De asemenea, protejarea display-ului undeva în carcasă pare să fie o idee bună pentru dispozitivele care se pot transforma din tabletă în telefon, având în vedere fragilitatea formatului „pliabil”.

De asemenea, având în vedere că avem de a face cu componente în mişcare, fragilitatea mecanismului nu dispare nici în cazul telefoanelor „rulabile”. Acesta este însă la interior, undeva unde este mai greu de stricat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult