Smartphone-uri realizate în China fură în secret banii utilizatorilor

24.08.2020
Smartphone-uri realizate în China fură în secret banii utilizatorilor

Smartphone-uri low-end realizate în China, vândute cu malware preinstalat, au furat banii unora dintre cei mai săraci oameni din lume.

Un model de telefon folosit pentru acest lucru este Tecno W2, care costă aproximativ 30 de dolari în Africa de Sud, potrivit unui articol realizat de BuzzFeed News. Această marcă este necunoscută în Vest, dar este numărul unu în multe state africane. Compania Transsion din Shenzen deține marca Tecno, care se concentrează aproape exclusiv pe Africa.

Citește și: Malware preinstalat, descoperit pe multe telefoane Android de buget

Una dintre victimele escrocheriei cu smartphone-urilor ieftine Tecno este Mxolosi (nu și-a dat numele real), un bărbat de 41 de ani din Africa de Sud. Pe ecranul telefonului îi apăreau mereu reclame, creditul de pe cartelă îi era consumat fără să facă nimic și primea mesaje prin care era informat că s-a abonat la anumie servicii despre care nu avea habar. „Era scump pentru mine, iar la un moment dat nu am mai cumpărat date mobile deoarece nu știam ce le consumă”, a declarat el.

Sute de mii de tranzacții frauduloase de pe telefoane ieftine realizate în China

Inițial, bărbatul a crezut că este vina lui, dar compania de securitate Secure-D a descoperit că modelul respectiv de smartphone are malware preinstalat. Două aplicații dăunătoare încearcă să le fure banii utilizatorilor. Acesta se numesc xHelper și Triada și încearcă să aboneze utilizatorii la diferite servicii, fără ca aceștia să știe.

Citește și: Cel mai mare jucător de pe piaţa de smartphone-uri din Africa este o companie de care majoritatea europenilor nu au auzit, probabil, niciodată

Secure-D susține că soluția sa de securitate a blocat 844.000 de tranzacții frauduloase de pe telefoane Tecno, în perioada martie – decembrie 2019. Compania a mai descoperit același malware pe smartphone-uri Alcatel produse de compania chineză TCL și vândute în Brazilia, Malaezia și Nigeria.

Telefoane infectate au mai fost vândute în Etiopia, Camerun, Egipt, Ghana și Indonezia. Ca să vă faceți idee despre cât de populară este marca, în 2018 Tecno Mobile vânduse peste 200 de milioane de smartphone-uri în Africa.

Compania Transsion a recunoscut că unele telefoane Tecno W2 includ aplicațiile xHelper și Triada, dar a dat vina pe un partener din lanțul de distribuție al cărui nume nu l-a făcut public. Un purtător de cuvânt a declarat că firma chineză nu a profitat de pe urma acestor aplicații.

Compania mai deține mărcile de telefoane Itel și Infinix.

În 2018, Avast a descoperit malware pe dispozitive cu Android ieftine produse în China sub mărcile  ZTE, Archos sau Prestigio.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult