Telefoanele Apple reprezintă jumătate din piața de dispozitive recondiționate și SH la nivel global

25.04.2023
Telefoanele Apple reprezintă jumătate din piața de dispozitive recondiționate și SH la nivel global

Telefoanele Apple sunt mai populare ca niciodată, compania bucurându-se de un confortabil loc 2 în clasamentul producătorilor de smartphone-uri în ultimii câțiva ani. Se pare însă că nu doar telefoanele sale noi, din magazin sunt extrem de populare, ci și cele de pe piața second hand, sau chiar dispozitive recondiționate. Conform unui studiu de piață Counterpoint, Apple reprezintă în prezent jumătate din piața de dispozitive recondiționate.

Cei care cumpără telefoane deja folosite, preferă Apple peste celelalte brand-uri

În contrast cu piața de smartphone-uri noi, care este în scădere de mai bine de un an în fiecare trimestru, piața de vânzări secundare de telefoane este în creștere. La nivel global, vânzările de telefoane recondiționate sau SH a crescut cu 5% de la an la an, însă în China pare să fie în scădere, cu 17% față de anul trecut.

refurbished smartphone 2022

Counterpoint spune că Apple a reprezentat 49% din piața de telefoane recondiționate în 2022, fiind urmat pe locul al doilea de Samsung, cu 26%. Acest lucru înseamnă că toate celelalte brand-uri de telefoane adunate reprezintă doar 25% pe piața de dispozitive second hand. Regiunile în care vânzările de telefoane vechi au crescut de la an la an sunt India și America Latină, cu 19, respectiv 18% creștere de la an la an.

În raportul publicat de Counterpoint, se vede o creștere a cererii pentru Apple în defavoarea altor brand-uri în 2022 față de 2021. Apple a înregistrat o creștere de 5 procente, de la 44% în 2021. Samsung a scăzut de la 28% la 26%, iar singurele trei brand-uri care se ridică din categoria „alții” sunt Vivo cu 3%, Oppo cu 3% și Huawei cu 2%.  În 2021, Huawei avea 4%.

Cei care apelează cel mai des la piața de dispozitive recondiționate sunt cei care își cumpără primele telefoane din piețele deja dezvoltate și cei care abia acum fac trecerea de la feature phones la smartphone-uri pe piețele emergente. Unitățile cele mai multe vin de obicei de la magazine care se specializează pe vânzări de telefoane reconduționate, de la operatori care au acum programe de vânzări pentru dispozitive recondiționate și chiar de la producători care încearcă să colecteze dispozitivele folosite de clienți și să le revândă.

Pentru anul 2023, sunt așteptate creșteri în zona de dispozitive recondiționate cu 5G, în timp ce modelele cu 4G sunt așteptate să scadă în valoare odată cu extinderea rețelelor de mare viteză la nivel global.

sursa: Counterpoint

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult