Terminalele cu ecrane de 5″ sau mai mari vor deveni din ce în ce mai dorite, afirmă IHS iSuppli

17.01.2013
Terminalele cu ecrane de 5

Pionierii care au cumpărat primele terminale cu ecran mare precum Dell Streak 5 sau Samsung Galaxy Note au trebuit să suporte destule glume mai mult sau mai puţin sărate, „paletă de ping-pong” fiind probabil una dintre cele mai blânde. De-a lungul anului care a trecut, glumele s-au împuţinat atunci când cifrele de vânzări pentru modelele Note şi Note II, de peste 10, respectiv 5 milioane, au început să iasă la iveală. Conform IHS iSuppli, aceste glume au şanse să dispară cu totul în acest an pentru că numărul cumpărătorilor de telefoane de mari dimensiuni va creşte semnificativ iar riscurile pentru „glumeţi” vor deveni cam mari.

Huawei Mate, un ecran cu o diagonală de 6,1

Conform datelor culese de această companie, în 2012 s-au vândut 25,6 milioane de terminale cu ecrane care au diagonale de peste 5”. Recenta invazie de terminale cu ecrane între 5” şi 6,1” nu este însă o exagerare a producătorilor, aceasta fiind doar o reacţie normală la cererea pieţei. IHS iSuppli afirmă că numărul acestor produse va creşte în acest an cu 136 de procente, vânzările totale urmând să ajungă undeva în jurul cifrei de 60 de milioane de exemplar vândute, iar anii care vor urma vor cunoaşte un progres similar. Estimările companiei pentru 2016 propun cifra de 140 de milioane de unităţi vândute anual, iar aceasta va reprezenta o cotă importantă din întreaga piaţă a terminalelor mobile.

Compania îşi bazează aceste estimări pe avantajele pe care aceste terminale le aduc. Scăderea preţurilor panourilor cu dimensiuni şi rezoluţii mari, dar şi consumul de conţinut din ce în ce mai bogat care va fi disponibil pe telefoanele mobile, vor convinge suficient de mulţi utilizatori să accepte penalizările de ergonomie în favoarea unei experienţe online sau multimedia mai bune. Evident, nu trebuie uitată şi dorinţa producătorilor de a se face remarcaţi cu ecrane sau platforme hardware cât mai puternice, însă această direcţie competiţională nu ar putea fi susţinută dacă nu ar exista o cerere reală.

Ceea ce este mai puţin plăcut pentru cei care preferă ecrane cu dimensiuni ceva mai rezonabile va fi probabila dispariţie a modelelor care oferă platforme hardware şi opţiuni bune într-un pachet compact. Această tendinţă este deja vizibilă, descoperirea unui model de terminal de vârf cu diagonale de 4,3” devenind o sarcină cam dificilă, iar migrarea că diagonale şi mai mari nu va face decât să accentueze această problemă şi-i va determina pe unii să facă un salt pe care nu şi-l doresc neapărat. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News