Milioane de televizoare smart chinezești își spionează utilizatorii. Marca din centrul scandalului, vândută în România

06.05.2021
Milioane de televizoare smart chinezești își spionează utilizatorii. Marca din centrul scandalului, vândută în România
Foto: Shutterstock

Foarte multe televizoare smart produse de mărci din China își spionează utilizatorii, iar printre datele colectate sunt unele sensibile.

Una dintre mărcile implicate în scandal se vinde inclusiv în România, în magazine online mari.

În statul asiatic a izbucnit un scandal după ce un utilizator a descoperit că firma de cercetare Gozen Data, din capitala Beijing, colectează date de la sute de milioane de televizoare, fără acordul proprietarilor.

Utilizatorul care a descoperit problema a publicat detalii pe un forum. El a observat că televizorul lui, marca Skyworth, se mișca încet. A început să analizeze programele instalate pentru a descoperi care este motivul. Astfel, el a dat peste o aplicație care folosea rețeaua Wi-Fi la fiecare 10 minute pentru a transmite o gamă largă de informații către site-ul Gozen Data.

Printre informații se numără: date despre dispozitivele smart conectate la rețeaua Wi-Fi, numele rețelelor vecine, cine folosește rețeaua, ce aplicații sunt folosite pe televizoare și ce urmăresc utilizatorii, inclusiv pe platformele de streaming video.

Citește și: Coșmarul Tesla din China este o mașină electrică care costă 4.800 de dolari

Skyworth a fost, în 2020, al treilea cel mai popular brand de televizoare din China, după Xiaomi și Hisense.

Potrivit unui studiu din 2019, în China erau 270 de milioane de televizoare inteligente în uz. Gozen Data a transmis că include aplicația care colectează datele încă din 2014 pe televizoarele produse de multe mărci de televizoare. Programul este instalat pe 140 de milioane de televizoare inteligente, folosite de 457 de milioane de cetățeni.

Televizoare smart Skyworth, în România

În ciuda anvergurii programului de colectare, firma este puțin cunoscută în China. Un vicepreședinte al Gozen Data a declarat în trecut că datele sunt folosite în scopuri de marketing și publicitate. Totuși, este puțin probabil ca aceste informații să nu ajungă și la autoritățile chineze.

Firma și-a cerut scuze public și a anunțat că va colecta în viitor date cu acordul utilizatorilor.

Marca Skyworth, care se vinde inclusiv în România, a anunțat, pe 27 aprilie, că a tăiat accesul Gozen Data la dispozitivele pe care le produce.

Televizoare Skyworth au fost vândute de evoMAG. La eMAG sunt disponibile aparate de aer condiționat, inclusiv inteligente, sub aceeași marcă.

Sursa: Go4games

CITEȘTE ȘI:

Televizoarele Neo QLED de la Samsung: ce îmbunătățiri apar față de QLED

Prima marcă de televizoare care anunță suport pentru Google Stadia și GeForce Now

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult