Bex: robotul Kawasaki pe care îl poți călări. VIDEO

19.03.2022

Multe companii lucrează acum în domeniul roboticii pentru a aduce pe piață roboți care să ușureze munca oamenilor. Boston Dynamics este cea mai cunoscută companie din domeniu, cu Spot, „câinele” robot care poate fi folosit în medii industriale sau în ordine publică, dar și Tesla lucrează la roboți umanoizi, în timp ce Xiaomi pare să lucreze la aducerea acestor produse mai departe de mediile profesionale și mai aproape de casă. Kawasaki, celebrul producător japonez de motociclete a demonstrat propriul său robot, demonstrând capacitățile sale de a căra obiecte și chiar oameni.

Bexeste inspirat de o capră sălbatică și poate să se adapteze la mersul pe mai multe tipuri de teren

Robotul Kawasaki se numește BEX și împrumută o parte din acest nume, cât și design-ul de la ibex, o specie de capră sălbatică originară Eurasiei și Africii. Robotul a fost dezvoltat în cadrul unui program intern numit Kaleido, care a fost pornit încă din 2015, iar scopul său este să transporte încărcături pe mai multe tipuri de teren.

Demonstrația recentă nu îl recomandă pentru viteză, însă a arătat că BEX poate să care aproximativ 100 de kilograme de încărcătură, sau chiar o persoană adultă. Robotul ar putea fi folosit și în scopuri de inspecție de la distanță, asemeni ceea ce face Spot de la Boston Dynamics. Și tot ca Spot, robotul este complet modular. Pentru demonstrația recentă, Kawasaki a ales să instaleze un cap care seamănă cu un animal, și un soi de ghidon de care pasagerul să se țină în timpul mersului, însă acestea nu sunt necesare. Pot fi instalate diverse alte accesorii sau senzori în locul acestora.

Spre diferență de Spot însă, robotul de la Kawasaki are un avantaj: pe teren plat se poate mișca mult mai repede, întrucât încheieturile picioarelor sunt echipate și cu roți. Astfel, robotul este ceva mai versatil, putând schimba modul de deplasare în funcție de nevoi.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult