Bazat pe refracţia luminii, primul scut de invizibilitate funcţional a fost demonstrat de o companie canadiană

Bazat pe refracţia luminii, primul scut de invizibilitate funcţional a fost demonstrat de o companie canadiană

Numit Quantum Stealth şi livrat de o companie canadiană cu nume la fel de pompos – Hyperstealth, materialul ieftin de fabricat, flexibil şi doar puţin mai gros decât o coală de hârtie poate ascunde obiecte de diferite dimensiuni modificând direcţia luminii, astfel încât obiectul camuflat dispare efectiv din peisaj.

Concepută pentru a funcţiona cel mai bine atunci când observatorii se află la distanţă mai mare, camuflarea are unghi de acoperire relativ mare, rămânând eficientă şi dacă observatorul se află în mişcare (ex. la volanul unei maşini). În plus, difracţia luminii se face pe mai multe lungimi de undă, acoperind inclusiv spectrul infraroşu în care lucrează camerele de termoviziune.

Spre deosebire de exemplele din filmele SF, camuflarea obţinută prin schimbarea direcţiei de propagare a luminii nu afectează doar obiectul ascuns, ci deformează şi fundalul din jurul acestuia.

Privind de aproape, un observator poate sesizat imediat peretele creat, dar fără a discerne ce se află în spate. Însă de la distanţă mai mare, şansele ca prezenţa unui obiect ascuns să fie descoperită scad considerabil, fapt ce recomandă produsul Quantum Stealth pentru aplicaţii militare, ca înlocuitor pentru clasica prelată în culori de camuflaj.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult