La ce sunt folosiți gândacii-cyborg cu creiere robotizate – VIDEO

08.04.2024
La ce sunt folosiți gândacii-cyborg cu creiere robotizate - VIDEO

Gândacii sunt cunoscuți pentru că intră în locuințele oamenilor prin cele mai mici crăpături, iar această abilitate i-a inspirat pe inginerii din Singapore să creeze gândaci-cyborg, scrie thesun.co.uk.

Este folosită specia de gândacii șuierători din Madagascar, aceștia sunt dotați cu un „rucsac” format din mai mulți senzori și o mică cameră cu infraroșu care poate detecta semnele de viață, furnizând astfel informații critice pentru personalul din prima linie în situații de urgență.

Electrozii sunt implantați deasupra sistemului nervos al insectei și pot fi controlați fără probleme de un om aflat într-o zonă sigură.

Supranumit „un rucsac pentru gândaci”, senzorii, bateria și camera cântăresc mai puțin de șase grame, ceea ce înseamnă că poate fi transportat cu ușurință de gândac.

Insecta se poate deplasa rapid în și din spații mici, ceea ce înseamnă că timpul necesar pentru identificarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături ar trebui să fie redus.

În momentul în care tehnologia detectează o victimă, sistemul alertează supraveghetorul, care trimite informațiile și o locație serviciilor de urgență care pot începe misiunea de salvare.

De asemenea, gândacii-cyborg folosesc o cantitate minimă de energie la fiecare deplasare. Cele mai recente prototipuri pot funcționa până la opt ore cu ajutorul bateriilor, dar se speră că oamenii de știință pot dezvolta un sistem prin care să colecteze energie de la soare, pentru a le asigura o durată de viață și mai lungă.

Până în prezent 10 astfel de gândaci, care au o dimensiune de 6 cm fiecare, au fost testați.

Gândacii-cyborg sunt dezvoltați de Home Team Science and Technology Agency (HTX) împreună cu Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) și Klass Engineering and Solutions.

VIDEO

Urmărește Go4IT.ro pe Google News