Cum construiești o micro-hidrocentrală eficientă în apă cu viteză mică de curgere

29.11.2022

O micro-hidrocentrală este o modalitate eficientă prin care o gospodărie poate produce energie regenerabilă. Spre deosebire de turbinele eoliene și panourile solare, o astfel de instalație poate produce curent electric non-stop.

Însă majoritatea micro-hidrocentralelor și generatoarelor hidro nu sunt eficiente atunci când viteza de curgere a apei este mică. Un bărbat a construit, însă, un sistem inedit, prin care a mărit viteza apei care ajunge la palele generatorului.

Viteza de curgere a apei, mărită într-un mod ingenios

El a construit o micro-hidrocentrală în ceea ce pare să fie un canal de irigații. Bărbatul a realizat un baraj (care are, deasupra, chiar și o zonă de trecere pentru animale, cu balustrade!), care i-a permis să formeze un mic lac de acumulare. Prin deschiderea unei mici vane din partea de jos a barajului, apa începe să curgă, iar sistemul produce electricitate.

Citește și: Această turbină va putea genera energie verde în râul sau iazul din spatele casei tale

Palele generatorului au fost montate într-o „vază”, care are partea de sus mai largă și este prevăzută, la mijloc, cu țevi cu cot. Sistemul preia apa care trece pe lângă acest vas și, datorită orientării țevilor și gravitației, creează un vârtej care învârte generatorul cu viteză mare.

Nu știm ce putere are generatorul folosit de acest dezvoltator, dar cu siguranță un astfel de sistem poate furniza suficientă energie pentru iluminat și încărcarea unor electronice mici.

Observații legate de acest clip video

O astfel de construcție afectează ecosistemul din zona în care este construită și poate provoca inundații. De aceea, ea trebuie făcută pe un teren proprietate privată.

Mai mult, deși o astfel de micro-hidrocentrală este funcțională și eficientă (tehnologia a fost analizată de ingineri), ea a fost construită cel mai probabil doar pentru a genera foarte multe vizualizări pe internet, fiind abandonată apoi. Indicii în acest sens sunt LED-urile și balustradele care nu își au rostul în cazul unui proiect practic.

Proiectele de acest fel, făcute doar pentru vizualizări și venituri din publicitate, sunt foarte frecvente.

Sursa: Reddit/r/nextfuckinglevel

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult