Cum funcționează eolienele fără părți (vizibile) în mișcare. Modelul Aeromine promite să înlocuiască 16 panouri solare

08.12.2022
Cum funcționează eolienele fără părți (vizibile) în mișcare. Modelul Aeromine promite să înlocuiască 16 panouri solare
Foto: Aeromine Technologies

Turbinele eoliene fără părți vizibile în mișcare reprezintă, probabil, viitorul în domeniu, mai ales în zonele rezidențiale. Sunt mai fiabile, mai silențioase și mai eficiente decât cele cu elice sau pale. Acestea mai au un avantaj uriaș: nu ucid păsări și alte animale zburătoare, precum liliecii.

Eolienele de acest fel sunt mai eficiente și deoarece produc mult mai puține vibrații. În vânturi puternice, vibrațiile pot afecta stâlpul de susținere, rulmenții și generatorul, mai ales în cazul modelelor cu ax vertical.

Revenind la modelul Aeromine, prezentat recent, acesta este testat deja de un client serios, BASF Corporation, cel mai mare producător de chimicale din lume, la fabrica sa din Wyandotte, Michigan. Sistemul a fost dezvoltat de startup în colaborare cu Sandia National Laboratories și Texas Tech University.

Mai eficiente decât panourile solare, dar mai scumpe

Sistemul folosește un design, împrumutat din cursele de mașini și aviație, prin care aerul este direcționat, prin tuburi, de suprafețe aerodinamice către o elice ascunsă la baza ansamblului. Elicea învârte generatorul care produce electricitate.

Citește și > Produc energie verde și arată bine: Turbine eoliene de tip „lalea” – cât costă și ce avantaje au

Inițial, aerul trece printre profile aerodinamice mari și este apoi captat prin găuri existente în aceste elemente. Găurile sunt conectate prin tuburi la o țeavă principală care duce aerul la generator.

Datorită designului revoluționar, care mărește semnificativ viteza aerului care ajunge la generator, turbina Aeromaine este, aparent, cu 50% mai eficientă decât panourile solare care ar putea fi achiziționate de aceiași bani și ocupă doar 10% din spațiul necesar pentru acestea.

Însă costurile sunt mai mari decât în cazul panourilor solare. Instalarea de turbine Aeromine costă, în America, 2.400 de dolari / kW, pe când în cazul fotovoltaicelor costul mediu este de 1.655 de dolari / kW.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult