Fraude pe internet (Partea I)

Ca să te fereşti de SCAM, iată câteva exemple grăitoare:

  • Primeşti un mail prin care eşti anunţat că ai câştigat mulţi bani. Sigur, tu nici n-ai participat la vreun concurs. Şi chiar dacă ai fi câştigat de undeva ceva, mesajul trebuia să ajungă în Inbox ca mail certificat digital. Riscul: furt de identitate. Ca să primeşti banii promişi ţi se cer informaţii personale detaliate pe baza cărora fraudatorul poate cumpara produse în numele şi pe buzunarul tău (îţi goleşte cardul).
  • Deznodământul acesta se poate întampla şi în cazul în care un "investitor" nigerian sau de prin Ghana îţi trimite un mail prin care îţi explică că dispune de o imensă sumă de bani, dar vrea s-o depoziteze în contul tău din motive de siguranţă (nu are încredere în băncile ori în sistemul politic din ţara lui). De ce ar apela la tine, tocmai la tine, când cu banii lui şi-ar permite fără probleme un avocat bun care să se ocupe de această problemă.
  • O variantă mai credibilă: "am dobândit o sumă serioasă pe căi ilegale şi nu-mi permit s-o rulez/depozitez pe căi oficiale". Păi chiar dacă - prin absurd vorbind - ar fi cum spune omul, cîtă înredere şi speranţă îţi pui în şmenari?
  • Insul pretinde că este un om de afaceri sau oficial guvernamental şi te invită să investeşti la sigur într-o afacere. Înfige-ţi creierii în cap! Companiile adevarate, agenţiile guvernamentale nu contactează necunoscuţi din alte ţări pentru asemenea propuneri.
  • Vrei bani, ştiu! Să cadă din cer! Şi chiar ai şanse sa ţii legatura cu cineva care-ţi promite milioane. În urma discuţiilor desfăşurate pe mail primeşti de la binefăcător un cec sau ordin de plată contrafacut. Dar că să primeşti milioanele, ca să se activeze transferul adică, ţi se cere ca înainte să-i trimiţi tu suma de bani necesară plăţii unor taxe de transfer bancar.
FakeChecks.org - sursa de informare despre scheme de SCAM
  • Şi acum o chestie absolut reală, discutată cu colegii la cafea, în lipsa altor subiecte. Schema se mulează perfect pe ideea de SCAM. Vorbeam despre miile (da, miile!) de fete şi băieţi din .ro care se prostituează via webcam, pe siturile dedicate. Parte dintre ei au frumosul obicei de a aduce bani în ţară, prostindu-i pe straini. Străinul intră pe un site de escorte de astea online, dă peste un românaş şi plăteşte cîţiva dolari că să vadă pe monitor cum se dezbracă şi îşi "agită" anumite componente ale trupului. Dacă strainului îi place prestaţia, iar cei doi se întalnesc tot mai des pe online, se înfiripă la un momentdat o dragoste (cum se poate naşte doar între persoane de 60 şi respectiv 18 ani). "Prestatorul" îi explică beneficiarului de servicii webcam că ar veni în ţara sa să se iubească pe viu, dar n-are bani. 600 - 1.000 USD i-ar ajunge pentru biletul de avion. Stimabilul fraier trimite prin poştă banii. Tânărul mioritic va explica după ce obţine suma că nu a primit-o, că de fapt serviciile poştale din România sunt de vină. Până ca victima să se prindă, vor mai trece săptămâni în care acesta va mai trimite bani care de fiecare dată nu vor ajunge la destinaţie - după cum îi va explica în continuare, cu tupeu, fraudatorul.

Rămâneţi pe frecvenţă. În a doua parte vom analiza celelalte metode tipice de fraudare pe net, furtul de identitate şi cele mai recente statistici privind fraudatorii, victimele acestora şi pierderile financiale datorate fenomenului.