Poliţia a dat năvală peste infractorii “informaticieni”

17.08.2009
Poliţia a dat năvală peste infractorii “informaticieni”

Inspectoratul General al Poliţiei Române a făcut publică o statistică privind fraudele informatice din România. De la începutul anului, au fost identificate 77 de grupări infracţionale, dintre care 21 au fost destrămate. În privinţa bunurilor reţinute, în această perioadă au fost confiscate 538 de computere, circa 270.000 euro, peste 138.000 USD, aproape 86.000 lei, 1787 cărţi de credit falsificate şi a fost pus sechestru pe 34 de autoturisme şi şase imobile.

Grupările infracţionale din România vizează în special sistemele de plată ale diferitelor instituţii, urmărindu-se evident câştiguri financiare cât mai consistente şi cu un risc relativ scăzut. Metodele de operare preferate de infractori sunt skimming-ul (instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit) şi phishing-ul (crearea unor pagini web false şi transmiterea de mesaje către diverse persoane, în scopul obţinerii unor date de identitate sau a informaţiilor de pe cărţile de credit).

Hacker

Pornografia infantilă nu este deocamdată interesantă pentru grupurile infracţionale din România, în schimb se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de tineri, elevi sau studenţi care se filmează în timpul unor partide sexuale după care le distribuie pe Internet.

Cele mai “active” zone ale ţării sunt cele deja cunoscute: Bucureşti, Alexandria, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Constanţa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News