Creative Sound Blaster X7 – un hibrid amplificator-placă de sunet, care se înţelege foarte bine cu căştile [REVIEW]

03.02.2018
Creative Sound Blaster X7 - un hibrid amplificator-placă de sunet, care se înţelege foarte bine cu căştile [REVIEW]
PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE, CONCLUZIE

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE

 

Deşi pare să fi fost gândit în primul rând pentru folosirea pe un computer personal, Sound Blaster X7 poate fi utilizat şi împreună cu televizoare, console video, tablete, smartphone-uri, dar şi cu alte surse analog.

 

Dispozitivul include un DAC PCM1794, folosit de Creative în alte plăci audio high-end din portofoliu şi un amplificator pentru căşti Texas Instruments TPA6120A2. DAC-ul oferă redare audio la rezoluţie maximă 24 biţi/196 kHz (inclusiv 24 biţi 88.2 kHz şi 24 biţi 176.4 kHz). La interior găsim şi un decodor Dolby Digital, necesar atunci când dispozitivul este folosit împreună cu un televizor sau pentru streaming online. Totuşi, X7 nu oferă suport pentru tehnologiile DTS HD-Master Audio sau Dolby Digital TruHD, folosite, de exemplu, la redarea de pe suport Blu-ray. Cei care au o colecţie mare de astfel de discuri vor trebui să caute alte soluţii.

 

În ceea ce priveşte căştile, Creative susţine că produsul oferă suport pentru modele chiar şi cu impedanţă 600Ω.

 

 

Am folosit, pe timpul testului, sistemul legat la PC, împreună cu căşti şi boxe. Conectarea se face prin intermediul unui port USB. Am Windows 8.1 acasă, iar sistemul de operare a detectat imediat dispozitivul. Apoi, pentru setări în detaliu, am instalat programul dedicat pentru PC. Acesta oferă un mod Surround, unul Crystalizer (care încearcă să îmbunătăţească performanţa conţinutului audio provenit din surse de calitate slabă) sau Dialog Plus, care îmbunătăţeşte dialogurile în filme. Pentru gameri există Scout Mode, care accentuează sunetele din jocuri, precum paşii.

 

Calitatea sunetului, mai ales cu căşti, este excelentă. Sunetul este clar, puternic, echilibrat şi cu bas puternic. Unde X7 se descurcă decent, dar nu excepţional, este la redarea surround. Asta deoarece nu are o ieşire RCA dedicată pentru subwoofer. Conectarea acestuia se face printr-un jack 3,5 mm-to-stereo. Audiofilii care se bazează pe boxe s-ar putea să fie dezamăgiţi aici.

 

O altă caracteristică oferită de X7 este înregistrarea de conţinut audio, la calitate bună, pe computer. Pentru asta, X7 include tehnologia CrystalVoice de la Creative, care îmbunătăţeşte calitatea vocii şi reduce zgomotul de fundal. Totodată, dispozitivul poate fi folosit, atunci când este conectat la telefon prin Bluetooth, pentru convorbiri hands-free.

 

De asemenea, X7 poate fi utilizat pentru a rula muzica şi clipurile video de pe telefon (iOS sau Android) pe un sistem audio puternic/de calitate, dar căruia îi lipsesc funcţiile smart. Practic, poţi transforma orice sistem audio cu fir din casă în unul wireless. Mai mult, smartphone-urile care oferă suport pentru USB on the go se pot conecta direct, prin fir, la X7 prin portul USB standard poziţionat în lateral. Folosind această metodă, vei scoate din telefon un sunet de calitate mai mare decât prin intermediul Bluetooth sau folosind un jack audio.

 

CONCLUZIE

 

Sound Blaster X7 este un produs bogat în caracteristici, pentru care nu am văzut alternative pe piaţă. Fiind foarte flexibil, dispozitivul poate fi o achiziţie înţeleaptă pentru cei care au multe sisteme audio în locuinţă. Totuşi, cel mai potrivit „partener” pentru X7 este un computer personal, iar cel mai bun scenariu de utilizare este împreună cu o pereche de căşti high-end. De aceea, preţul de aproximativ 1.800 de lei îl face nepotrivit pentru cei care doresc o soluţie dedicată pentru un anumit sistem (consolă video, sistem 5.1 pentru TV) şi nu un „jack-of-all-trades”. Pentru gameri şi cei care doresc să vizioneze filme cu audio surround, cred că o investiţie mai bună este într-o placă Sound Blaster ZxR, mai ieftină (aproximativ 1.100 de lei). Revenind la utilizatorii de PC-uri şi smartphone-uri, pentru ei Sound Blaster X7 aduce o îmbunătăţire semnificativă a calităţii sunetului, fie că este vorba de căşti sau boxe.

Părţi pozitive

Îmbunătăţeşte semnificativ calitatea sunetului pe un computer personal
Oferă multe opţiuni de conectivitate; poate fi folosit împreună cu multe dispozitive
Poate transforma sistemele audio din casă cu fir în unele wireless
Are rotiţă de volum dedicată, utilă pentru utilizatorii de computere

Părţi negative

Nu este cea mai bună soluţie pentru sunet surround
Nu suportă sisteme audio mai complexe de 5.1
Nu are telecomandă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult