Freeware – securitate şi utilitare de sistem

Freeware - securitate şi utilitare de sistem
Utilitare gratuite

În ceea ce priveşte utilitarele, o categorie importantă de aplicaţii este cea a programelor de inscripţionat discuri optice. Ştim cu toţii că cel mai bun program este Nero Burnig ROM, însă acesta costă. O alternativă gratuită şi viabilă este CDBurnerXP. Acesta recunoaşte majoritatea tipurilor de discuri, poate crea şi scrie imagini de CD în format ISO, verifică procesul de scriere şi poate crea discuri bootabile. Interfaţa este suficient de simplă pentru a nu complica viaţa utilizatorilor începători.

CDBurnerXP

Arhivatoarele nu mai sunt o categorie de programe esenţiale, ţinând cont de evoluţia spaţiului de stocare şi a capacităţii harddisk-urilor. Însă sunt anumite situaţii în care este necesară arhivarea fişierelor. În acele situaţii poţi să apelezi cu încredere la 7zip.

7zip

În afară de formatul propriu, 7zip ştie să lucreze şi cu alte formate de compresie precum ZIP, TAR, RAR, CAB, ISO, ARJ şi altele. Formatul propriu, 7z, poate fi criptat folosind algoritmul AES-256 şi poate fi creat executabil. În plus, se integrează foarte bine în shell-ul sistemului de operare putând fi apelat foarte uşor prin intermediul meniurilor contextuale.

Pentru manager de fişiere poţi opta între xplorer2 lite şi FreeCommander. Este adevărat că niciunul nu oferă funcţionalitatea apreciatului Total Commander dar se dovedesc totuşi mai mult decât suficiente pentru majoritatea utilizatorilor. xplorer2 lite oferă navigare pe bază de tab-uri, filtrarea fişierelor în funcţie de extensie, redenumire multiplă, căutare pe baza operatorilor booleani, viewer şi editor de text şi alte formate populare (inclusiv preview pentru fişierele audio şi video), comparare şi sincronizare directoare şi multe altele.

xplorer2 lite

Aproximativ aceleaşi funcţii sunt şi pe lista lui FreeCommander cu un plus la capitolul configurare şi personalizare a interfeţei. FreeCommander dispune şi de un bun modul de arhivare/dezarhivare a formatelor ZIP, RAR şi CAB.

FreeCommander

Un alt utilitar interesant, de asemenea gratuit, este Revo Uninstaller. Acesta, spre deosebire de aplicaţia standard din Windows, reuşeşte să dezinstaleze complet programele. Cel puţin aşa se laudă, nu este întodeauna chiar aşa. Oricum, spre deosebire de programul din Windows, în urma dezinstalării unui program rămân mai puţine resturi (chei de regiştrii neeliminate, fişiere şi directoare neşterse etc.).

Revo Uninstaller

În fine, CCleaner, este o aplicaţie gratuită care are rolul de face curat atât la nivel de sistem de operare, cât şi de program. Poate curăţaregiştri-ul de chei redundante şi şterge istoria navigării din Internet Explorer, Firefox şi Opera. Toate în cadrul unei interfeţe plăcute.

CCleaner

Spre deosebire de programele de securitate, categoria utilitarelor de sistem gratuite este mult mai mare şi nu se rezumă doar la cele din acest articol. Însă foarte multe dintre acestea sunt doar simple promisiuni, rezultatul utilizării lor neaducând nicio îmbunătăţire vizibilă a stabilităţii sau vitezei sistemului de operare.

Securitate fără bani

Articolul de ieri, primul din săptămâna Freeware, în care am scris despre programe gratuite pentru Internet a beneficiat de multe nume importante de programe gratuite. Categoria Internet este, de fapt, cea mai bogată în programe gratuite. La polul opus se află programele din domeniul securitate. Numărul aplicaţiilor gratuite din acest domeniu este mult mai mic.

Dacă eşti conectat la Internet trebuie neapărat să ai antivirus. De fapt, trebuie să ai antivirus oricum, numai că Internetul este principala sursă de infectare iar lipsa unui antivirus de pe un calculator conectat la Internet se traduce prin sinucidere digitală. Dacă te orientezi către un antivirus gratuit ai de ales între Avira AntiVir Personal Edition Classic şi AVG Free Edition. Trebuie însă să ştii că deşi baza de date este aceeaşi, între antiviruşii gratuiţi şi cei comerciali există câteva diferenţe semnificative în defavoarea celor gratuiţi.

De exemplu, Avira AntiVir Personal Edition Classic, în comparaţie cu versiunea sa pe bani, nu te protejează împotriva spyware-ului sau adware-ului şi nu scanează porturile POP3 pentru e-mail.

Avira AntiVir Personal Edition Classic

Alternativa, AVG Free Edition, oferă modulul antivirus stand-alone, fără firewall sau antispyware. Totodată, versiunea gratuită de AVG nu beneficiază de suport tehnic.

AVG Free Edition

Aplicaţiile antispyware sunt la modă în ultimii ani mai mult din cauza departamentelor de marketing ale companiilor care produc antiviruşii. Normal ar fi fost ca spyware-ul să facă obiectul antiviruşilor, însă dezvoltând un program separat pentru spyware, mai câştigă şi companiile respective un ban mai mult sau mai puţin cinstit.

Una dintre cele mai bune aplicaţii antispyware (o evaluare exactă nu se poate face decât în urma unor teste minuţioase) este Spyboot Search and Destroy. Printre facilităţile acesteia se numără gama largă de coduri maliţioase pe care le detectează, realizarea backup-ului înainte ştergerii elementelor dubioase, blocarea controalelor ActiveX şi a cookie-urilor din Internet Explorer.

Spyboot Search and Destroy

Ca filtru anti-spam, în cazul în care clientul de e-mail folosit nu este eficient, o soluţie foarte bună este BullGuard. Acesta se integrează în cei mai populari clienţi de e-mail şi dispune de un sistem de antrenare eficient pe baza aşa-numitelor liste albe şi negre. Rata de filtrare corectă a mesajelor este foarte bună. Numărul spam-urilor neidentificate, la fel ca şi mesajele legitime detectate eronat ca spam este foarte mic.

BullGuard

La capitolul soluţii firewall gratuite candidatul ideal este Comodo Firewall Pro. Comodo furnizează un nivel înalt de protecţie împotriva intruşilor şi se integrează în Windows SecurityCenter. Alături de eficienţa sistemului, o altă calitate a acestui program este ergonomia. Atât interfaţa aplicaţiei, cât şi sistemul de notificare sunt gândite în aşa fel încât să dea cât mai puţine bătăi de cap utilizatorului. Sistemul de notificare poate fi configurat să prezinte doar informările cu adevărat importante, fără a stresa utilizatorul cu mesaje de tot felul.

Comodo Firewall Pro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News