NimbleX 2008: Linux românesc testat, dezvoltator intervievat

În urmă cu doi ani, când mi s-a înfiripat în creier un oareşce interes pentru Linux, citeam oră de oră ştirile din domeniu de pe Distrowatch.com. Aşa am dat peste NimbleX, un minisistem de operare Linux „created by a romanian developer”. Hai lasă-mă-n pace - mi-am zis, nu-mi inspiră încredere. Încearcă-l, mi-a şoptit o voce interioară! Ei bine, versiunea aceea veche de NimbleX s-a încăpăţânat să nu funcţioneze pe laptopul meu de-atunci ori poate că nu mă pricepeam eu prea bine la vremea respectivă, dar versiunile următoare ale distribuţiei au cooperat de la acceptabil la fantastic. Treptat, NimbleX mi-a urcat în topul preferinţelor soft(ware). Iar ultima versiune stabilă, notată 2008, m-a satisfăcut „maxim”. Deşi reprezintă munca unui singur om, NimbleX 2008 bate multe distribuţii de tip Linux sponsorizate de către companii mari.

NimbleX este creaţia lui Bogdan Rădulescu, un tânăr ploieştean - bucureştean de cinci ani încoace - care a oferit săptămâna trecută un interviu interesant pentru go4it.ro. Înainte să trecem la spusele lui, acceptaţi două detalii despre sistemul de operare dezvoltat de Bogdan, iar după aceea vă invit să testaţi alături de mine ultima versiune NimbleX, lansată recent.

Propun un exerciţiu de gândire. Se dă contra cost Windows XP (CD de 700MB) care instalat ocupă vreo 2GB şi vine cu trei programe de mare angajament - Paint, Internet (Virus) Explorer 6 şi Windows Media Player lipsit de multe codecuri audio-video. Sau Windows Vista, de câteva ori mai gras decât XP-ul, cu toate că reprezintă cam 'aceeaşi Mărie cu o altă interfaţă' , blamată de mulţi dintre utilizatorii pe care-i cunosc. Nimblex 2008 are doar 200 MB, costă zero lei. Şi surpriză: vine cu atâtea programe preinstalate, utile, de te doare capul până le încerci pe toate. În plus acest sistem de operare este 100% portabil. Unu, pentru că îl poţi purta cu tine în buzunar, fie pe un miniCD, fie pe un stick de memorie USB. Doi, pentru că îl poţi utiliza pe orice computer, având astfel la îndemână oriunde sau la oricine te-ai afla setările tale, wallpaper-ul, mail-urile, programe de orice fel. Mai mult, pe NimbleX 2008 s-ar putea să nu ai ocazia de a cunoaşte vreun virus, troian ori spyware. Ce zici, care dintre variante te tentează mai tare?

nimblex 2008