Povestea „bomboanelor” letale din Ucraina. Sunt imprimate 3D, îmbunătățite cu ChatGPT și lansate din dronă

02.08.2023
Povestea „bomboanelor” letale din Ucraina. Sunt imprimate 3D, îmbunătățite cu ChatGPT și lansate din dronă
Foto: Shutterstock

Grenadele de mână sunt ușoare și pot fi atașate de drone comerciale cu succes, însă raza lor de acțiune este destul de mică. Acestora le lipsește „puterea de a ucide”, potrivit lui „Lyosha”, un bărbat din Kiev, Ucraina, devenit producător amator de arme. Pe de altă parte, bombele de mortier sunt prea grele pentru drone precum cele marca DJI.

În urmă cu câteva luni, Lyosha și un grup de prieteni, care lucrau de acasă, au inventat o bombă nouă, cu o greutate de 800 de grame. Aceasta a fost numită „Iepurele”. Dispozitivele de acest fel mai sunt numite și „bombe bomboană”. Denumirea vine de la forma și culorile dispozitivelor (producătorii folosesc orice fir au la îndemână, fie că e roz sau negru), care ne duc cu gândul la popularele dulciuri.

Carcasa bombelor este realizată la o imprimantă 3D, iar în interior se găsește C4, un explozibil, alături de bucăți de oțel. Primele modele foloseau cuie, însă căldura mare topea metalul așa că s-a căutat alt tip de șrapnel. Acum sunt preferate bilele de rulment, deși nu sunt ieftine și nici nu se găsesc ușor.

Astfel de proiecte sunt foarte importante pentru armata ucraineană, deoarece multe stocuri de muniții, din țară, dar și ale aliaților din Vest, au fost epuizate. Explozibili precum C4 se găsesc, însă, din belșug.

Citește și: Imprimante 3D + drone, o combinație letală în războiul din Ucraina

În aceste condiții au apărut o mulțime de producători amatori de arme și bombe în Ucraina. Echipa lui Lyosha produce 1.000 de „Iepuri” pe săptămână. Dar ofițerul cu care ține legătura vrea 1.500 de bucăți la fiecare șapte zile.

Bombele, importate din țările vecine

Design-urile sunt „open source”, iar bombe similare sunt produse și de alte persoane. Un alt grup, numit „Armata de Imprimare”, a produs 20.000 de unități în ultimele patru luni. Bombele sunt produse inclusiv peste hotare, în Letonia. „Albinele Sălbatice” au produs 65.000 de carcase de astfel de dispozitive începând cu noiembrie 2022. Potrivit unui reprezentant, agenții vamali din Ucraina au închis ochii la aceste transporturi, clasificând carcasele ca jucării sau suporturi de lumânări.

Pe lângă puterea mai mare de distrugere, aceste arme improvizate au și avantajul costului. O carcasă costă 3,85 dolari, potrivit unui polonez care produce și el astfel de dispozitive pentru Ucraina.

Ukraine’s latest weapons in its war with Russia: 3D-printed bombs – The Economist
by u/OSINTUkraine in OSINTUkraine

Sunt disponibile și versiuni mai mari ale bombelor, potrivite pentru drone cu capacitate mai mare de ridicare. O „bomboană” de 5 kg poate ucide infanteriști pe o rază de 20 de metri, potrivit lui „Diuk”, un militar ucrainean.

Inginerii folosesc programe software pentru a face aceste bombe mai letale și chiar serviciul AI ChatGPT este utilizat pentru sfaturi și ponturi. Aste deși OpenAI, compania care deține platforma, încearcă să împiedice acest lucru.

Există și variante de „bomboane” care pot fi folosite împotriva vehiculelor blindate. Acestea includ cupru și aluminiu, turnate într-o formă conică specială. Materialele sunt transformate de explozie în jeturi de plasmă fierbinte care penetrează blindajele. Tehnica este folosită de armele tradiționale anti-tanc. Bombele sunt aruncate pe plafoanele vehiculelor, care sunt mai subțiri.

„Diuk” spune că astăzi armata ucraineană folosește bombe de acest fel de 200 de mărimi și tipuri.

Sursa: The Economist

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult