Rusia retrage din serviciu arma, foarte periculoasă, apărută în filmul „The Hunt for Red October”

09.02.2023
Rusia retrage din serviciu arma, foarte periculoasă, apărută în filmul „The Hunt for Red October”
Sean Connery în filmul „The Hunt for Red October”. (Foto: Profimedia)

Rusia a retras din activitate ultimul submarin din clasa Akula (NATO: Typhoon) care mai era operațional. Nava, numită Dmitri Donskoi, va fi vândută la fier vechi.

Dispariția acestor submarine este o veste bună pentru Vest. O singură navă era capabilă să transporte 200 de focoase termonucleare și putea devasta singură Statele Unite ale Americii.

Una dintre cele mai periculoase arme dezvoltate vreodată, clasa Akula de submarine a devenit faimoasă după ce o navă – imaginată ca o versiune mai mare, mai bine înarmată și cu un sistem revoluționar de propulsie – a apărut în filmul „The Hunt for Red October” (1990), cu Sean Connery în rolul principal. Producția a fost bazată pe cartea cu același nume, a lui Tom Clancy, publicată în 1984.

Citește și: VIDEO: Momentul când un tanc rusesc „invincibil” Terminator este spulberat în Ucraina

În cazul lui Dmitri Donskoi, prima dată vor fi scoase și depozitate în siguranță cele două reactoare nucleare de tip OK-650 de la bord. Acestea au fiecare capacitate de 190 MW.

Nava, cu numărul TK-208, a fost prima din clasa sa. Construcția submarinului a început în 1976, iar lansarea la apă a avut loc în 1980, urmând ca anul următor să intre în serviciu activ. În ultimii ani, Dmitri Donskoi a fost folosit pentru teste cu noile rachete balistice Bulava.

Rusia
Submarinul Dmitri Donskoi (Foto: Wikimedia)

Aceste submarine au fost cele mai mari și puternice construite vreodată. Cu o lungime de 175 de metri și un deplasament, scufundate, de 48.000 de tone, navele puteau atinge, sub apă, o viteză maximă de 50 km/h. La bord se găseau 20 de rachete balistice R-39 Rif, fiecare dotate cu câte 10 focoase nucleare de 100 de kilotone. La acestea se adaugă șase tuburi lansatoare de torpile și un lansator de rachete sol-aer.

Fiind atât de mare, nava avea un echipaj de 160 de persoane. Datorită dimensiunilor, submarinele Akula ofereau confort suplimentar pentru echipaj: dispuneau de saune și săli de fitness spațioase.

Navele din această clasă a fost înlocuite de cele din clasa Borei, echipate cu rachete Bulava.

Acum, titlul de cel mai mare submarin din lume aflat în serviciu activ le revine celor din clasa americană Ohio, care au o lungime de 175 de metri și un deplasament, scufundate, de 18.750 de tone.

Trailerul filmului „The Hunt for Red October”:

Sursa: Popular Mechanics

Citește și: Cum accesezi din România platforma gratuită, similară cu Netflix, pe care găsești mii de filme bune

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult