VIDEO: Momentul când un tanc rusesc „invincibil” Terminator este spulberat în Ucraina

10.02.2023
VIDEO: Momentul când un tanc rusesc „invincibil” Terminator este spulberat în Ucraina
BMPT Terminator (Foto: Wikipedia)

Un vehicul blindat rusesc BMPT „Terminator”, aparent abandonat, a fost distrus de ucraineni cu ajutorul artileriei.

Acesta este un model gândit pentru a fi folosit în zonele urbane, acolo unde tancurile convenționale pot fi distruse ușor cu arme portabile. Terminator a fost promovat de Rusia ca fiind extrem de greu de distrus, datorită senzorilor, presupuselor tehnologii ultramoderne de care dispune și a armamentului variat pe care îl are.

Platforma a primit numele neoficial de „Terminator” chiar de la oficialii producătorului, fabrica Uralvagonzavod.

Vehiculul are patru lansatoare de rachete anti-tanc 9M120 Ataka, două tunuri automate 2A42 de 30 mm, două lansatoare de grenade AG-17D și o mitralieră PKTM de 7,62 mm. Terminator are un echipaj format din cinci persoane, o greutate de 48 de tone și poate atinge o viteză maximă de 60 km/h pe drumuri asfaltate. Totuși, din rațiuni de costuri, ca multe alte arme rusești recente, precum avionul Su-57, Terminator este bazat pe un șasiu vechi, cel al tancului T-72.

BMPT Terminator este echivalentul rusesc al modelului american Bradley, dar, spre deosebire de rivalul său, Terminator nu transportă trupe.

Citește și: Rusia retrage din serviciu arma, foarte periculoasă, apărută în filmul „The Hunt for Red October”

Un clip video publicat în comunitatea r/CombatFootage de pe Reddit arată cum un astfel de vehicul este distrus de artileria Ucrainei. Tirul a fost ghidat de o dronă aflată în apropierea tancului, care a filmat momentul. Două proiectile ajunse în apropierea vehiculului l-au avariat, iar un al treilea l-a lovit în plin.

Tancul pare să fi fost abandonat de echipaj deoarece nu se mișcă în timpul filmării. Unii utilizatori au observat că șenila stângă era distrusă înainte ca atacul să înceapă.

Performanțele slabe ale armelor moderne rusești în Ucraina au determinat mulți clienți tradiționali, precum India, să caute alternative în altă parte. Printre platformele care au operat sub așteptări în acest conflict se află avionul multirol Su-35, vehiculul blindat 4×4 Tigr sau sistemul antiaerian Pantsir (pe care Putin se bazează la reședința lui din apropiere de Moscova).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult