Sfârșitul unei ere: După 60 de ani, producția „Cobra” a încetat. Ultimul elicopter, livrat către USMC

03.11.2022
Sfârșitul unei ere: După 60 de ani, producția „Cobra” a încetat. Ultimul elicopter, livrat către USMC
AH-1Z Viper (Foto: Wikimedia)

AH-1 Cobra este un elicopter legendar, datorită participării le nenumărate conflicte militare și datorită aparițiilor sale în multe filme de acțiune și jocuri video. Exemple sunt „Con Air”, „I Am Legend”, „Mission: Impossible III” sau Call of Duty: Black Ops.

Pe 2 noiembrie, după 60 de ani de producție, ultimul elicopter de atac Cobra ieșit de pe poarta fabricii Bell din Amarillo, Texas, a fost livrat către United States Marine Corps (USMC).

Modelul primit de pușcașii marini americani, AH-1Z Viper (bazat pe AH-1W SuperCobra), numit și „Zulu Cobra”, dispune de tehnologie de ultimă generație, deși folosește un fuzelaj care nu s-a schimbat radical de la intrarea în serviciu în 1962. Elicopterul are echipaj compus din două persoane, dispune de rotor modern cu patru pale (față de două în trecut) și folosește două motoare.

În cockpit este disponibilă avionică de ultimă generație, iar aeronava dispune, ca armament principal, de un tun M197 cu trei țevi. Pe pilonii exteriori pot fi montate diferite tipuri de rachete, ghidate (aer-aer, aer-sol) sau neghidate.

O unitate costă peste 30 de milioane de dolari.

Cobra
Tunul rotativ M197 (Foto: Wikimedia)

Elicopterele Cobra au devenit faimoase în Războiul din Vietnam, alături de modelele Bell UH-1 „Huey”, cu care împart foarte multe componente. Deoarece aceste aeronave au fost atât de mult utilizate, conflictul respectiv a mai fost numit și „Războiul elicopterelor”.

Aeronava AH-1Z Viper a intrat în componența Marine Light Attack Helicopter Training Squadron 303 (HMLAT-303) și va fi folosită pentru antrenamentul piloților.

Elicopterele Cobra livrate recent forțelor americane vor rămâne, cel mai probabil, în serviciu activ zeci de ani de acum încolo. U.S. Marine Corps intenționează să înceapă înlocuirea flotei de elicoptere de atac abia începând cu anul 2030.

Producția Cobra încetează într-un moment interesant. Războiul din Ucraina a pus la îndoială eficiența elicopterelor în războiul modern, alături de cea a tancurilor. Rușii au pierdut zeci de astfel de aeronave în conflict, iar foarte multe dintre acestea au fost victimele unor sisteme ieftine, portabile, precum FIM-92 Stinger.

Citește și: Top 5: Cele mai bune arme folosite de Ucraina împotriva Rusiei în funcție de impactul avut pe câmpul de luptă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult