Faceţi degeaba recomandări. Nu există, deocamdată, alternativă la Galaxy Note7

13.10.2016
Faceţi degeaba recomandări. Nu există, deocamdată, alternativă la Galaxy Note7
La scurt timp după ce Samsung a decis să oprească producţia phablet-ului său vârf de gamă, Galaxy Note7, zeci de publicaţii au venit cu articole în care au oferit 5, 7… 10 alternative la modelul produs de sud-coreeni. Adevărul este că Note7 a fost un dispozitiv unic, iar o alternativă reală, din aceeaşi ligă, nu există în acest moment pe piaţă. Cred că singura opţiune pentru un fan adevărat al seriei Note este în acest moment modelul anterior, Note 5. Acela oferă o experienţă de utilizare familiară pentru cei care au apucat, măcar pentru câteva zile, să folosească Note7. Iar aici este marea problemă a utilizatorilor devotaţi al celui mai puternic smartphone Samsung de până acum.

Cine a avut un Note7 va fi greu de mulţumit de orice alt model de telefon disponibil în acest moment. Un utilizator al celui mai recent phablet Samsung poate exclama „Et in Arcadia ego!”. Acesta a fost, nu mă tem să o spun, cel mai complet şi inovativ smartphone lansat în acest an. Dar, după această dramă, presărată cu explozii şi incendii, mă gândesc că poate este mai bine să incluzi mai puţină tehnologie nouă pe un smartphone şi să aloci mai mult timp testării. Să sperăm că Samsung şi alţii au învăţat ceva din acest mare fiasco. 

După cum spuneam, Note7 a fost un dispozitiv unic în 2016. Pe lângă puterea mare de procesare, pe care o au şi alte smartphone-uri de top, phablet-ul Samsung venea cu câteva inovaţii consistente. Note7 dispunea de cel mai bun ecran instalat vreodată pe un telefon şi a fost primul smartphone Android cu scaner pentru iris. Împreună cu acesta, Samsung a lansat propriul manager de conturi, Samsung Pass. Serviciul permite autentificarea în aplicaţii şi conturi online prin simpla privire a ecranului. Totodată, camera, acelaşi model excelent de pe Galaxy S7, putea în plus să înregistreze HDR video. Mai mult, poate cel mai important lucru, stylus-ul de pe Note7 era cel mai bun de până acum.

Stylus-uri mai bune decât cele de pe seria Note de la Samsung nu veţi găsi pe niciun alt smartphone. Dispozitive de acest gen excelente oferă şi Microsoft sau Apple, pe tabletele Surface şi iPad Pro, dar acelea nu sunt mini-computere pe care le poţi băga în buzunar. 

Galaxy Note7 a fost un phablet foarte echilibrat şi oferea cam tot ce îţi puteai dori de la un smartphone de top în 2016. Apple iPhone 7 Plus este un dispozitiv performant, dar nu are un ecran la fel de bun ca cel de pe Note, nu include suport pentru stylus, iar designul este vechi de câţiva ani. Mai mult, un om care îşi permitea să cumpere Note7 ar fi avut cu siguranţă suficienţi bani pentru a-şi lua iPhone 7 dacă era un fan al ecosistemului Apple şi al iOS. Pixel XL, de la Google, e performant, dar designul discutabil şi, din nou, lipsa stylusului sunt handicapuri majore pentru un fost utilizator de Note. Pentru multe alte modele de phablet-uri disponibile pe piaţă singura mare calitate este că au, pur şi simplu, ecran mare. 
 
Bineînţeles, milioanele de oameni care au cumpărat phabletul „exploziv” de la Samsung vor trebui să înlocuiască telefonul cu altul, pe care să îl folosească zi de zi. Unii se vor întoarce la modelul anterior, dacă îl mai au, dar alţii, care au făcut upgrade de la un model mai vechi, vor căuta altceva. Însă, aceste telefoane pe care le vor alege nu îi vor mulţumi pe deplin pe fanii devotaţi ai seriei Note şi nu sunt alternative reale la Note7, ci doar modele pe care le vor alege forţaţi de împrejurări. 
 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult