HTC Touch HD sau cum rămâi cu gura căscată

30.03.2009
HTC Touch HD sau cum rămâi cu gura căscată
Verdict

Plusuri

  • ecran şi rezoluţie mari – 3.8 inch, 480 x 800 pixeli
  • interfaţa TouchFlo 3D se mişcă în sfârşit fluent
  • chip grafic dedicat
  • 64 MB din totalul memoriei RAM (288 DDR)
  • procesor Qualcomm MSM7201A 528 Mhz
  • HSDPA, WiFi, receptor GPS, bluetooth
  • camera de 5 MP, fotografii peste medie
  • slot microSD, intrare audio de 3.5 mm
  • accelerometrul poate opri soneria la apeluri daca întorci telefonul
  • tastatura onscreen este de mai multe tipuri: QWERTY, 2 sau 3 litere pe tastă
  • autonomie bună pentru un dispozitiv cu Windows Mobile – aproximativ 3 zile de utilizare medie pentru convorbiri, Internet, cameră foto şi bluetooth
  • stylus-ul este magnetic, ecranul se aprinde automat când scoţi stylus-ul
  • Opera Mobile 9.5 browser Web implicit

Minusuri

  • ecranul nu este foarte vizibil în lumină
  • nu are niciun sistem alternativ de navigare în meniuri
  • lipsesc driverele pentru chip-ul grafic
  • butonul de power se apasa greu şi se declansează accidental dacă îl ţii în buzunar
  • accelerometrul este puţin ameţit – uneori nu ştie când e ţinut pe verticală şi când pe orizontală
  • nu are buton pentru cameră
  • stylus-ul este mic
  • preţul tinde spre 2500 RON!

HTC Touch HD

A-l cumpăra sau a nu-l cumpăra

În fond, la această întrebare se rezumă totul, nu? Oricât de simpatic şi de bine dotat este un gadget, întrebarea este dacă îşi merită banii. HTC Touch HD, este un dispozitiv plin de calităţi, nu găseşti multe telefoane peste el. Dar oare merită să dai 2500 RON (sau ceva mai puţin), cât se vehiculează în prezent în magazine? Evident, răspunsul diferă de la om la om, de la buget la buget şi de la mentalitate la mentalitate.

Eu unul nu aş da atâţia bani pe un telefon, din principiu, indiferent ce telefon ar fi. La acest preţ mai bine îmi cumpăr un laptop (sau un netbook şi-mi mai rămân şi bani). Adevărul e că producătorii de telefoane s-au cam desprins de realitatea cotidiană cu aceste preţuri. Cererea din piaţă îi va taxa în viitorul apropiat şi vor reveni cu picioarele pe pământ.

Generalităţi

Taiwanezii de la HTC au cunoscut în ultimii ani o creştere exponenţială atât ca succes de piaţă, cât şi ca recunoaştere de brand. Utilizatorii cu adevărat împătimiţii ştiam de HTC deja de ani buni. Consacrarea lor a venit însă în ultimii doi ani, odată cu seria de dispozitivele mobile din seria Touch. HTC Touch HD, cel pe care l-am putut testa în ultima săptămână, este o piesă importantă a seriei amintite. Este un dispozitiv foarte bine dotat tehnic, deşi are şi câteva neajunsuri. Din păcate, pentru un astfel de dispozitiv generos, trebuie să fii şi tu la fel de generos din punct de vedere financiar.

HTC Touch HD are multe lucruri în comun cu celelalte dispozitive din seria Touch, precum HTC Touch Diamond sau HTC Touch Pro. Partea de software în primul rând, este cam aceeaşi. Din acest motiv, nu voi insista în acest articol decât pe aspectele importante, fără a reveni asupra celor pe care le-am prezentat la celelalte telefoane din seria HTC Touch.

Construcţie, design

De fapt, principala diferenţiere între HTC Touch HD şi înaintăşii săi se face la acest capitol, construcţie şi design. HTC Touch HD este destul de măricel şi dificil de purtat în buzunar. În schimb, este elegant, eleganţă dată în primul rând de cei doar 12 mm grosime. Este un PDA Phone foarte subţire. Pe de altă parte este destul de greu, cântăreşte aproape 150 de grame.

HTC Touch HD

Una peste alta, HTC Touch HD este un dispozitiv de business stilat. Arată bine, nu este grosolan. Nu sunt foarte mulţumit de faptul că nu oferă niciun sistem alternativ de navigare în meniuri. Trebuie să te rezumi la touchscreen şi butoanele home respectiv back.

Marginile telefonului nu abundă în butoane. De fapt, nu are decât două butoane, ambele pentru volum. Acestora li se adaugă intrarea pentru căşti de 3.5 mm şi miniUSB-ul propriu HTC. Ar fi fost binevenit şi un buton pentru camera foto.

HTC Touch HD

Ecran excelent

Dimensiunea contează, când vine vorba de ecranul unui telefon. Ecranul lui HTC Touch HD măsoară 3.8 inch (480 x 800 pixeli). Internet, GPS, poze, video etc. toate vor da bine pe acest ecran. Doar la soare îşi arată limitările, vizibilitatea având de suferit în aceste situaţii.

HTC Touch HD are touchscreen, nu e o afirmaţie supriză pentru nimeni, cred. Sensibilitatea acestuia însă nu se compară cu cea de la iPhone. Aşa cum am spus şi când am scris despre Nokia 5800 XpressMusic, deocamdată nu am văzut un alt telefon care să se compare la touchscreen cu iPhone. Nici cu degetul, nici cu stylus-ul, nu ai garanţia că va fi acceptată comanda ta din prima. Pare totuşi să fie mai sensibil la comandă tactilă decât la stylus.

HTC Touch HD

La bază are sistemul de operare Windows Mobile 6.1. Ca şi la alte telefoane din serie, pentru a ascunde goliciunea acestuia, HTC i-a aplicat salopeta numită Touch Flo 3D, interfaţă optimizată pentru comenzi tactile despre care am mai scris. Nimic revoluţionar la acest capitol.

Autonomie peste medie

În ultimii ani m-am obişnuit ca telefoanele cu Windows Mobile să ţină doar puţin peste o zi, două dacă ai noroc. Faptul că HTC Touch HD m-a ţinut 3 zile (aproximativ 45 de minute de convorbiri, 1-2 ore Internet alternativ pe HSDPA şi wireless, câteva zeci de poze şi aproximativ 30 de minute transfer prin bluetooth) a fost o mare surpriză. Mai ales în condiţiile în care bateria de 1350 mAh trebuie să facă faţă unei rezoluţii de 480 x 800 pixeli şi a actualizării continue a modulului meteo din TouchFlo 3D.

HTC Touch HD

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News