iPhone XI: amprentă în display, „notch” mai mic, USB Type-C şi sistem foto cu trei camere

07.01.2019
iPhone XI: amprentă în display, „notch” mai mic, USB Type-C şi sistem foto cu trei camere

Zvonurile despre următoarea generaţie de iPhone-uri au început imediat după lansarea modelelor iPhone XS şi XR, însă abia acum începem să primim câteva detalii mai concrete din surse destul de reputabile. Se pare că modelele din 2019 de la Apple au şansa de a schimba destul de drastic celebra gamă de smartphone-uri, cu sisteme noi pentru camere şi posibilitatea de a renunţa la faimosul port Lightning în favoarea popularului Type-C.

Conform unui articol redactat de Jean Baptiste Su, vice-preşedinte şi analist principal al Atherton Research, şi publicat de Forbes, Apple ar putea să modifice semnificativ noua gamă de iPhone-uri în raport cu cea din anii precedenţi. În primul rând, senzorul de amprentă Touch ID s-ar putea întoarce, de data aceasta folosind noua tehnologie care permite „ascunderea” senzorului sub display. Deja concurenţi precum Huawei, OnePlus şi Oppo au telefoane echipate cu această tehnologie pe piaţă, iar Samsung urmează să lanseze ceva similar atât într-un model mid-range (presupusul Galaxy A10), cât şi pe seria Galaxy S10.

Mai mult, port-ul Lightning ar putea fi înlocuit cu un port USB Type-C, ceva ce va bucura cu siguranţă utilizatorii de produse Apple mai noi. Compania a adoptat port-ul Type-C pe întreaga sa gamă de laptop-uri MacBook, cât şi pe cea mai nouă tabletă iPad Pro. Astfel, iPhone-ul a rămas singurul dispozitiv recent care încă foloseşte Lightning. Trecerea la Type-C va permite încărcarea tuturor dispozitivelor Apple cu un singur cablu şi un singur adaptor de priză. De asemenea, ar asigura compatibilitate cu toate accesoriile Type-C dezvoltate pentru alte dispozitive de pe piaţă.

În cele din urmă, notch-ul ar putea fi considerabil micşorat. iPhone X, XS şi XR beneficiază de decupaje similare în dimensiuni, acesta fiind necesar pentru integrarea senzorului True Depth în partea de sus a ecranului, pentru a permite deblocarea facială prin intermediul Face ID. Având în vedere că în toamnă se împlinesc doi ani de la debutul tehnologiei, Apple a avut timp să micşoreze componentele pentru a reduce dimensiunile decupajului.

Şi că tot suntem la capitolul „camere”, există câteva detalii şi despre sistemul foto de pe noile iPhone-uri. Din păcate nu toate veştile sunt tocmai bune. Jean Baptiste Su vorbeşte despre integrarea unui al treilea senzor pentru adâncime, ceva ce ar putea duce la realizarea unor aplicaţii AR mult mai avansate, însă Apple ar putea să renunţe la soluţia scumpă cu lasere, folosită pe partea din faţă, în favoarea unui senzor „Time of Flight” ceva mai „standard”.

Din păcate, modul în care Apple pare să integreze al treilea senzor este destul de „barbar”. Primele imagini cu ceea ce pare a fi modulul de camere pentru noile iPhone-uri din 2019 (sau iPhone XI?) sugerează că Apple renunţă la sensibilităţile sale de design în favoarea unui design mai degrabă „funcţiuonal”. Camerele sunt aşezate într-un pătrat cu colţuri rotunjite într-o manieră „zig-zag”, probabil pentru a evita asemănarea cu modulul de cameră de pe Huawei.

Imaginile au fost confirmate a fi bazate pe informaţii reale de către Ice Universe, un leaker cu renume în industrie, care a dezvăluit multe astfel de imagini neoficiale în trecut.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult