WiFi vs GSM

Totul pe calea undelor

Un număr mare de dispozitive mobile a început să îţi invadeze viaţa iar lucrurile sunt d-abia la început. Nu va fi mult până când vei putea să îţi vizionezi talkshow-ul preferat de pe telefonul mobil în timp ce astepţi să se descarce de pe Internet albumul preferat de jazz.

Tehnologiile fără fir ne vor schimba viaţa oferindu-ne mobilitatea de care avem toţi nevoie. În Japonia progresul industriei mobile a cunoscut o evoluţie explozivă de când autorităţile s-au implicat în dezvoltarea unei infrastructuri IT naţionale.

Deşi tehnologiile WiFi şi GSM se adresează unor segmente diferite de piaţă, ele au multe caracteristici comune şi viitorul le va apropia tot mai mult din perspectiva serviciilor oferite. În continuare voi face o paralelă intre cele două tehnologii.

WiFi se referă la tehnologiile folosite la funcţionarea WLAN-urilor (Wireless Local Area Network) conform setului de specificaţii 802.11, emise de organizaţia internaţională IEEE. Termenul provine de la WiFi Alliance, un grup de companii care au aderat prin produsele lor la standardele şi specificaţiile dezvoltate de IEEE. În cadrul alianţei fac parte companii renumite precum Cisco, Microsoft, Intel, Nokia, Motorola, AMD şi multe altele.

Tehnologia WiFi este folosită la comunicaţia între dispozitive precum laptopuri, PDA-uri, telefoane, televizoare şi alte echipamente electronice.

În esenţă, dacă laptopul tău are o placă de reţea wireless 802.11b/g certificată WiFi înseamnă că n-ar trebui să ai probleme de compatibilitate la conectarea cu un PDA cu suport WiFi 802.11b/g.

O conexiune WiFi se poate face în modurile ad-hoc sau infrastructure. În primul caz dispozitivele îşi negociază reciproc conectarea creându-şi singure un canal de comunicaţie. În al doilea, conectarea se face la un Access point care stabileşte parametrii de transmisie şi care leagă dispozitivul la reţea. Identitatea clientului este definită de o adresă IP setată manual sau atribuită automat de un server.