Aplicaţia Tandem Acces îi ajută pe nevăzători să circule mai uşor cu metroul în Bucureşti

03.08.2017
Aplicaţia Tandem Acces îi ajută pe nevăzători să circule mai uşor cu metroul în Bucureşti

Persoanele nevăzătoare se pot deplasa mai uşor cu metroul bucureştean datorită aplicaţiei pentru telefonul mobil Tandem Acces, lansată joi de Orange. Aplicaţia foloseşte dispozitivele Bluetooth instalate în staţii pentru a transmite semnale sonore, telefonul ghidând, apoi, prin semnale vocale.

 

Proiectul constă într-o aplicaţie de telefon mobil disponibilă pentru platformele iOS şi Android. Proiectul are o reţea de 1.000 de disponizitive Bluetooth, numite Beaconi, care sunt instalaţi în interiorul celor 53 de staţii de metrou, în punctele de interes precum scări, turnicheţi de acces sau intersecţii, a anunţat Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem. Aplicaţia este concepută de Georgescu, el însuşi nevăzător.

 

După descărcarea gratuită a aplicaţiei, trebuie activate Bluetooth-ul şi conexiunea la internet. Când se apropie de unul dintre Beaconi, acesta emite un semnal sonor, pentru a localiza persoana nevăzătoare. Pe telefonul mobil apare un mesaj care va transmite unde se află persoana nevăzătoare, în ce direcţie trebuie să se îndrepte pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieşi din staţie şi o avertizează cu privire la prezenţa scărilor şi numărul de trepte, poziţionarea turnicheţilor etc.

 

Prin implentarea proiectului, Bucureştiul devine prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth, a precizat Georgescu.

 

Aplicaţia Tandem Acces este finanţată de Fundaţia Orange şi implementată de Asociaţia Tandem în parteneriat cu Metrorex. Valoarea proiectului este de 262.000 de lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 de lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, care oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz.

În Bucureşti trăiesc şi muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficienţe de vedere.

 

Asociaţia Tandem este o organizaţie neguvernamentală a cărei activitate are ca scop principal incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult