Această ţară foloseşte inteligenţa artificială pentru a opri infracţiunile înainte să se întâmple

24.07.2017
Această ţară foloseşte inteligenţa artificială pentru a opri infracţiunile înainte să se întâmple

În filmul SF „Minority Report”, criminali şi alţi infractori sunt opriţi înainte să apuce să comită fapte condamnabile. Nu suntem departe de un asemenea scenariu. China a început să folosească la scară largă inteligenţa artificială şi sistemele de recunoaştere facială pentru a încerca să descopere potenţiali infractori.

 

O parte din tehnologie este furnizată de compania Cloud Walk din Guangzhou. Aceaata dezvoltă un sistem de recunoaştere facială, dar şi tehnologie care urmăreşte mişcările unei persoane. În funcţie de locul în care subiectul merge, dată şi oră, sistemul încearcă să estimeze care este riscul ca persoana respectivă să comită o infracţiune.

 

De exemplu, cineva care cumpără un cuţit de bucătărie nu atrage atenţia. Dar dacă apoi merge şi cumpără un ciocan şi un sac, riscul ca acea persoană să comită o infracţiune creşte, potrivit unui purtător de cuvânt al Cloud Walk.

 

Software-ul companiei este conectat la bazele de date ale poliţiei din 50 de oraşe şi provincii.

 

China nu este prima ţară care foloseşte astfel de tehnologii. Oraşe precum Los Angeles şi Milan le utilizează deja de câţiva ani. Totuşi, în niciun alt stat tehnologia nu este folosită la o scară atât de largă ca în ţara asiatică. Mai mult, SUA şi Italia nu deţin baze de date atât de detaliate cu proprii cetăţeni.

 

 

În China sunt montate 170 de milioane de camere video de supraveghere, potrivit firmei de cercetare a pieţei IHS Markit. Acest număr va creşte în perioada următoare.

 

O tehnologie de recunoaştere facială a fost folosită recent, pentru prima dată în Marea Britanie, pentru a aresta un suspect. Evenimentul s-a petrecut pe în South Wales pe 31 mai.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult