BenQ RL2450HT – nume complicat pentru gaming simplificat

23.03.2012
BenQ RL2450HT - nume complicat pentru gaming simplificat

Monitorul de faţă face parte din gama de produse create special pentru pasionaţii de jocuri. Un utilizator obişnuit nu are nevoie de facilităţile speciale oferite de BenQ RL2450HT, facilităţi care cresc automat preţul. Pe de altă parte, dacă sunteţi fani de FPS-uri, RTS-uri şi MMORPG-uri şi sunteţi în căutarea unui monitor capabil, aruncaţi o privire mai jos.

BenQ RL2450HT - monitor pentru pasionaţii de jocuri

Un monitor serios

Aspectul lui BenQ RL2450HT nu va impresiona. El nu este făcut pentru utilizatorii cu un ochi estetic bine dezvoltat. În cazul de faţă, funcţia este mai importantă decât forma. Nu găsim plastic lucios, elemente decorative sau forme exclusiv estetice. Din contră, carcasa monitorului este din plastic negru mat. Doar un cerc roşu de la baza piciorului multifuncţional vrea să ne sugereze că acesta este un dispozitiv pentru gaming.

Piciorul lui BenQ RL2450HT este cel mai important element de construcţie. El permite rotirea ecranului cu 90 de grade în jurul axei verticale. Afişajul poate fi înălţat cu 110 mm şi poate fi rotit din modul lanscape în modul portret. Asta înseamnă că monitorul se va potrivi perfect pe orice birou.

BenQ RL2450HT - piciorul multifuncţional

Butoane şi meniu

Butoanele lui BenQ RL2450HT sunt amplasate pe latura dreaptă şi sunt indicat frontal prin puncte albe pe rama ecranului. Ele sunt uşor de găsit, însă pentru funcţiile butoanelor trebuie să aşteptaţi afişarea meniului pe ecran, în dreptul lor. Utilizatorul poate personaliza funcţii rapide pentru trei din cele cinci butoane ale lui RL2450HT.

Meniul este bogat în opţiuni, aşa cum se cuvine pentru un monitor de gaming. Din păcate, există câtega liste lungi de facilităţi care nu pot fi navigate rapid. Mai mult, navigarea prin opţiunile Picture Mode se face activând fiecare mod în parte la selectarea lui. Schimbarea modului Standard cu modul personalizabil Gamer 3 durează puţin cam mult.

BenQ RL2450HT - butoanele laterale

Specificaţii

  • Diagonală: 24”
  • Rezoluţie: 1920×1080
  • Matrice: TN
  • Dot pitch: 0,276 mm
  • Luminozitate: 250 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 12.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 170/160 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 2 ms GtG
  • Culori: 16,7 milioane
  • Conectori video: 2 x HDMI, DVI-DL, VGA
  • Suport HDCP: Da
  • Alţi conectori: ieşire căşti
  • Difuzoare: Nu
  • Consum: 24 W Eco, 33 W maxim
  • Picior ajustabil: Da
  • Accesorii: cablu VGA
  • VESA: 100 mm
  • Dimensiuni: 503 x 579 x 214 mm
  • Greutate: 6,07 kg

BenQ RL2450HT - inelul roşu de la baza piciorului

Calitatea imaginii

Când vine vorba de imagini statice, matricea lui BenQ RL2450HT se comportă bine. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, iar culorile sunt afişate în limitele cunoscute. Aşa cum era de aşteptat, calitatea cea mai bună a imaginii este obţinută printr-o conexiune video digitală. Luminozitatea este la rândul ei peste medie, iar contrastul mi s-a părut cel puţin decent.

Performanţa în jocuri

Pentru a vedea cât de bine se comportă în jocuri monitorul, am pornit un titlu FPS în modul de afişare Standard. În momentul în care am ajuns în zone întunecate, unde nu puteam distinge nimic, am activat modul RTS. Diferenţa este greu de exprimat. Toate detaliile din acele zone erau vizibile. Era ca şi cum acele zone s-ar fi iluminat instantaneu. Nu am avut la dispoziţie Doom 3. Aş fi vrut să văd cum afişează monitorul acel joc, cu funcţia Black eQualizer activată la nivel maxim.

BenQ RL2450HT - pentru tetris full HD?

Este drept că modul RTS şi funcţia Black eQualizer nu au fost dezvoltate în mod special pentru FPS-uri. Mai multe detalii despre felul în care pot îmbunătăţi imaginea în jocuri precum Starcraft II puteţi citi la testul monitorului BenQ RL2240H.

Timpul de răspuns

Aşa cum ne aşteptam la un monitor de gaming, BenQ RL2450HT foloseşte compensare electronică pentru a obţine un timp de răspuns cât mai scăzut. Sistemul acesta se numeşte AMA (Advanced Model Accelerator) la BenQ şi poate fi dezactivat din meniu. Din păcate, performanţele fără AMA ar putea să nu fie satisfăcătoare pentru un fan FPS. Dezavantajul AMA este acela că lasă un ghosting deschis la culoare. Partea bună a lucrurilor este că păstrează forma clară a unui obiect la mişcarea sa rapidă pe ecran. Cu AMA activat, BenQ RL2450HT este un monitor bun pentru FPS-uri.

BenQ RL2450HT - panoul de conectori de pe spate

Alte aspecte

Deşi BenQ RL2450HT are conector DVI dual link, el nu este compatibil cu jocuri 3D. Ecranul nu poate afişa imagini la 120 Hz. Aşa cum am spus şi mai sus, sunt trei moduri video în care pot fi salvate setări personalizate ale utilizatorilor. Dacă un joc arată mai bine cu anumite valori ale contrastului şi luminozităţii, le puteţi salva într-unul din modurile Gamer 1, Gamer 2 sau Gamer 3.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul BenQ RL2450HT poate fi achiziţionat din magazinele de profil la un preţ ce variază între 950 lei şi 1.000 lei.

Concluzie

BenQ RL2450HT se adresează fanilor FPS şi RTS, dar şi alte jocuri vor arăta bine pe respectivul ecran. Piciorul ajustabil este o facilitate pe care mulţi o vor aprecia, în ciuda faptului că designul este simplu. Preţul este uşor de justificat prin facilităţile oferite.

BenQ RL2450HT vine cu multe facilităţi pentru jocuri

Plusuri şi minusuri:

[+] design simplu şi robust
[+] matrice TN peste medie
[+] facilităţi avansate pentru jocuri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News