Browser-ul Firefox va fi disponibil şi pe platforma iOS, afirmă conducerea Mozilla

03.12.2014
Browser-ul Firefox va fi disponibil şi pe platforma iOS, afirmă conducerea Mozilla

Mozilla a refuzat până acum să creeze un browser Firefox pentru platforma software iOS deoarece restricţiile drastice impuse de către Apple nu îi permit utilizarea propriilor tehnologii. Se pare că noua conducere a companiei priveşte altfel această problemă, aceasta intenţionând să lanseze într-un final popularul browser şi pe telefoanele şi tabletele Apple.

Pentru producătorii de browsere, sistemul de operare iOS este neatrăgător deoarece Apple nu permite implementarea motoarelor de afişare străine. Chiar si companiile care folosesc Webkit sau derivate ale acestuia sunt nevoite să folosească implementarea implicită Apple şi să renunţe la toate optimizările pe care le-au dezvoltat pentru alte platforme, fiind totodată penalizate de imposibilitatea accesării rapidului motor JavaScript Nitro, fapt care le pune într-o poziţie de inferioritate faţă de produsul implicit Safari. Singura excepţie o reprezintă browser-ele cu procesare Cloud, cum ar fi de pildă Opera Mini, însă acestea nu au un motor de afişare local.

Cum Mozilla are propriul său motor de afişare Gecko şi propriul motor JavaScript SpiderMonkey, aceasta a refuzat să creeze o versiune specială Webkit, să-şi piardă propriile avantaje tehnologice şi să lanseze un produs cu performanţe inferioare similare celor oferite de toate celelalte browsere iOS scrise de terţi. Compania a oferit pentru o perioadă un produs iOS numit Firefox Home, însă acesta era practic doar un manager pentru site-urile favorite şi conturi, nu un browser.

Se pare că noua conducere Mozilla nu vrea să piardă însă felia de piaţă reprezentată de platforma Apple şi a anunţat că va  dezvolta o versiune specială a browser-ului Firefox şi pentru iOS. Cum Apple nu a renunţat la restricţiile sale tradiţionale, presupunem că acest viitor produs va fi bazat tot pe motorul de afişare Webkit şi va oferi în plus doar opţiunile de sincronizare a datelor  si alte servicii conexe. Vestea bună este că, începând cu iOS 8, producătorii pot accesa şi motorul JavaScript Nitro, ceea ce permite scrierea unui produs software cu performanţe net superioare celor oferite de vechile browsere iOS bazate pe implicitul JavaScriptCore.

Mozilla nu a oferit însă nici o informaţie suplimentară în acest moment, utilizatorii Firefox fiind nevoiţi să aştepte pentru a putea vedea ce surprize pregăteşte compania. În acest moment putem doar spera că Firefox pentru iOS nu va deveni un alt proiect abandonat pe parcurs, aşa cum a fost cazul Firefox Touch for Windows 8.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News