Windows 8 trece de 100 milioane licenţe livrate, dar vânzările sunt încă slabe

07.05.2013
Windows 8 trece de 100 milioane licenţe livrate, dar vânzările sunt încă slabe

După cele 60 milioane licenţe vândute în perioada sărbătorilor de iarnă, Windows 8 pare să fi pierdut mare parte din avântul iniţial, volumul livrărilor coborând în ianuarie spre 10 milioane exemplare vândute lunar, fără tendinţă de revenire. Cu toate acestea, directorul Microsoft Tami Reller găseşte puterea să laude pe blogul companiei atingerea pragului de 100 milioane licenţe vândute.

Windows 8 trece de 100 milioane licenţe livrate, dar vânzările sunt încă slabe

Deşi important, pragul de 100 milioane licenţe nu face nimic pentru a masca eşecul înregistrat de Microsoft cu produsul său de bază, Windows 8 având în continuare parte de o primire rece atât din partea utilizatorilor nemulţumiţi de schimbările impuse cu noua interfaţă pentru ecrane touch, dar şi a producătorilor hardware descumpăniţi, ce aruncă vina pentru prăbuşirea vânzărilor în piaţa PC-urilor în seama deciziilor neinspirate luate de conducerea Microsoft.

Din tabăra Microsoft, oficialii companiei aruncă săgeţi înspre producătorii hardware, justificând o parte din vânzările slabe prin oferta săracă de dispozitive compatibile Windows 8. Printre promisiuni pentru o actualizare Windows 8.1 (Windows Blue) care remediază multe din neajunsurile versiunii iniţiale Windows 8, reprezentanţii companiei îşi pun speranţele pe diversificarea ofertei de notebook-uri convertibile, laptop-uri cu ecrane touch şi sisteme All-in-One către finalul acestui an. Totuşi, indiciile care anunţă întoarcerea butonului Start şi posibila reactivare a modului desktop ca interfaţă Windows implicită, în defavoarea celei optimizată pentru ecrane touch, echivalează practic cu admiterea înfrângerii pentru Microsoft în încercarea sa de a-şi forţa intrarea în lumea tabletelor.

Cu toate acestea, la suprafaţă problemele nu par să fie chiar atât de grave, adoptarea rapidă a noului magazin Windows Store dând companiei speranţe de supravieţuire în noua lume a dispozitivelor mobile. Optimismul Microsoft este confirmat şi de creşterea numărului de aplicaţii descărcate din Windows Store, de la 100 milioane în ianuarie la 250 milioane în prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult