Intel a avut un trimestru financiar slab, dar promite Ultrabook-uri şi tablete Windows 8 mai ieftine

Intel a avut un trimestru financiar slab, dar promite Ultrabook-uri şi tablete Windows 8 mai ieftine

La fel ca restul companiilor adânc implicate în industria PC-urilor, Intel nu trece prin cele mai bune momente ale sale. Compania a anunţat rezultatele financiare ale primului trimestru, iar scăderea de 14 procente a pieţei PC-urilor s-a reflectat şi în performanţele celui mai mare producător de procesoare. Conducerea companiei este însă optimistă, afirmând că viitoarele procesoare Atom vor permite lansarea în cursul acestui an a unor tablete şi ultraportabile cu preţuri foarte bune.

În primul trimestru al acestui an, veniturile companiei Intel au scăzut cu 2,5 procente faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, atingând cifra de 12,6 miliarde. Profiturile au fost însă mult mai greu lovite, acestea atingând puţin peste 2 miliarde de dolari şi marcând o scădere masivă de 25 de procente faţă de primul trimestru al anului trecut. Două treimi din veniturile companiei au fost asigurate de divizia PC, care asigură componentele pentru laptopuri si sisteme desktop, aceasta înregistrând o scădere de 6 procente.

Paul Otellini, managerul companiei, este însă încrezător în viitorul companiei, afirmând că Intel va înregistra în 2013 o creştere uşoară a veniturilor. Unul dintre motivele acestei atitudini optimiste este lansarea viitoarei generaţii de procesoare Atom, care va stimula creşterea pieţei tabletelor şi ultraportabilelor Windows 8. Pe lângă viitoarea generaţie de procesoare desktop şi mobile Haswell, care este aşteptată în această vară, Intel va lansa undeva în cursul celei de-a două jumătăţi a acestui an şi viitoarea generaţie a soluţiilor integrate Atom, care vor fi destinate tabletelor şi ultraportabilelor.

Urmând să fie primele soluţii integrate Atom oferite în configuraţie quad-core, produsele din generaţia Bay Trail vor fi şi primele care vor fi fabricate într-un proces tehnologic pe 22 de nanometri. Conform Intel, Bay Trail va aduce o performanţă dublă pentru nucleul Atom, acesta urmând să folosească o arhitectură nouă integral out-of-order, suport pentru x86-64 şi o viteză de tact de 2,1 GHz. Interfaţa grafică promite un salt triplu al performanţei, Intel optând acum pentru o soluţie dezvoltată intern şi renunţând la utilizarea nucleelor PowerVR.

Nu doar performanţa este însă motivul optimismului Intel, ci şi preţul. Conform declaraţiilor făcute de Paul Otellini, Bay Trail va permite dezvoltarea unor tablete sau laptopuri foarte uşoare care vor fi disponibile la preţuri care vor putea scădea până la 200 de dolari. Ultrabook-urile, pe care Intel mizează în acest moment, vor cunoaşte şi ele scăderi importante de preţuri, putând ajunge la preturi de 500 – 600 de dolari. Toate aceste noutăţi vor fi disponibile, cel mai probabil, începând cu cel de-al treilea trimestru al acestui ani.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News