Descoperire surprinzătoare făcută la majoritatea noilor panouri solare

17.11.2022
Descoperire surprinzătoare făcută la majoritatea noilor panouri solare
Foto: Shutterstock

Majoritatea producătorilor de panouri solare garantează că acestea vor păstra 90% din producția de energie promovată în primii 10 ani de utilizare. Un studiu recent, realizat pe o perioadă de cinci ani de Sandia Labs, a făcut o descoperire surprinzătoare.

Sandia National Laboratories, din cadrul US Department of Energy, a descoperit că 13 din cele 23 de sisteme diferite testate au o durată de viață efectivă mai mare de 30 de ani. Mai precis, aceste sisteme produc, după trei decenii, 80% din electricitatea pe care o generau când erau noi.

Citește și: Scurt ghid: Ce sunt pompele de căldură geotermale apă-apă, potrivite pentru clima din România

În studiu au fost analizate 834 de panouri fotovoltaice, instalate în trei clime diferite și provenite de la șapte producători.

Fiabilitatea acestor tehnologii a crescut în ciuda faptului că prețurile la panourile fotovoltaice au scăzut accelerat, cu până la 85%, după 2010, transmite Sandia Labs. Costurile accesibile au impulsionat investițiile în domeniu. În cea mai mare economie a lumii, SUA, au fost instalate în acest an suficiente fotovoltaice pentru alimentarea cu energie a 22 de milioane de locuințe, potrivit EcoWatch.

Există trei tipuri de panouri solare populare: monocristaline, policritsaline și thin-film. Primele au eficiență mai mare, următoarele sunt mai accesibile, iar ultimele sunt foarte rezistente. Recent, au apărut și sisteme hibrid, care combină fotovoltaicele cu turbine eoliene.

O altă tehnologie nouă folosește panourile solare pentru producerea de hidrogen.

Citește și: Ghid simplu: Cum instalezi, ieftin, în curte panouri solare care urmăresc mereu soarele

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult