Ce declin va suferi piaţa smartphone globală, potrivit ultimelor estimări IDC

28.02.2020
Ce declin va suferi piaţa smartphone globală, potrivit ultimelor estimări IDC

Incertitudinea lagată de amploarea epidemiei de Coronavirus, dar mai ales durata acesteia, începe să afecteze serios economia globală, pieţele bursiere înregistrând cele mai mari scăderi de o singură zi din istorie. Cu fabricile din China închise pe de-a-ntregul sau funcţionând la o fracţiune din capacitate, noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19 raportate aproape zilnic printre angajaţii companiilor internaţionale rămase încă pe linia de plutire, perspectivele de viitor arată cum nu se poate mai sumbre.

Privind livrările de smartphone-uri pentru restul anului 2020, IDC prognozează o scădere medie de 2,3%, până la 1,3 miliarde de unităţi livrate. Însă pentru prima jumătate a anului 2020 este prognozat un declin de 10,6% al livrărilor comparat anului anterior, speranţele fiind ca piaţa să recupereze uşor în a doua jumătate a acestui an, sub impulsul promovării mai agresive a noii generaţii de echipamente 5G.

Deocamdată, economia chineză se luptă să iasă din şocul indus de prăbuşirea cererii cauzată de epidemia coronavirus, care ţine izolată în propriile locuinţe o mare parte din populaţia Chinei. IDC anticipează o revitalizare treptată a industriei din China, pe măsură ce angajaţii fabricilor chineze încep să revină la lucru. Însă obstacolele în calea acestui deziderat nu sunt deloc puţine, eforturile guvernului de la Beijing de a ascunde proporţiile epidemiei prin furnizarea de date statistice „cosmetizate” riscând să aibă consecinţe grave, dacă printre angajaţii întorşi la lucru se numără şi persoane încă bolnave sau purtătoare de virus. În plus, măsurile autorităţilor chineze de a oferi stimulente şi subvenţii companiilor aflate în dificultate cu speranţa îmbunătăţirii situaţiei în ultimele trimestre ale anului pun şi mai multă presiune pe ridicarea carantinei, impactul asupra economiei devenind altfel de nesusţinut.

Un bun indicator pentru succesul sau eşecul măsurilor de repornire a industriei globale va fi cu siguranţă volumul livrărilor de smartphone-uri, acestea fiind produse finite care pot fi obţinute şi comercializate doar printr-un cumul de factori aflaţi în strânsă legătură unul cu celălalt: materii prime uşor de livrat cu ajutorul unei reţele de transport funcţională, furnizori de componente capabil să onoreze la timp comenzile primite, fabricanţi OEM care dispun de suficientă capacitate de producţie, cerere reală venită din partea consumatorilor. Deocamdată, sunt probleme mai pe toate segmentele circuitului de producţie şi consum, putând dura mai multe săptămâni sau luni pentru ca situaţia să revină la normal.

O altă problemă pentru marii producători de telefoane mobile este că lunile februarie şi martie sunt foarte importante în calendarul lansărilor de produse, mai multe modele flagship fiind din timp programate pentru debut, fix când restricţiile impuse pentru epidemia de coronavirus ar putea atinge apogeul. Sub aceste restricţii, o mulţime de etape în procesele de preproducţie şi validare a produselor au fost deja amânate, creând reale probleme potenţiale pentru telefoanele care urmează să fie lansate în a doua jumătate a anului.

Comentând efectele focarului de Coronavirus, Sangeetika Srivastava, analist senior de cercetare la IDC World Mobile Device Trackers, a declarat:

COVID-19 a devenit încă un motiv pentru continuarea actualului trend de contracţie a pieţei smartphone, diminuând creşterea prognozată pentru prima jumătate a anului. În timp ce China, cea mai mare piaţă de smartphone din lume, va fi cel mai greu lovită, întreruperile apărute pe lanţul de aprovizionare vor fi resimţite din plin şi în alte regiuni geografice ale lumii. Lipsa de componente, oprirea fabricilor, restricţiile de carantină, problemele logistice şi restricţiile de călătorie vor crea obstacole pentru furnizorii de smartphone-uri care depun eforturi pentru continuarea activităţilor. Pornind de la presupunerea că epidemia COVID-19 se ameliorează, în scenariul de bază situaţia s-ar putea stabiliza începând cu cel de-al treilea trimestru al anului, iar planurile 5G de introducere a tehnologiilor 5G ar trebui să ridice ritmul global.

Comentând efectele focarului de Coronavirus asupra economiei chineze, Will Wong, manager de cercetare al IDC pentru regiunea Asia-Pacific a declarat:

Pentru epicentrul din China, estimăm că piaţa internă va înregistra o scădere anuală de aproape 40%, dar chiar şi cu perspectiva unei recuperări parţiale începând cu luna martie va fi dificil să ne apropie de nivelul anului trecut. Cumpărătorii vor achiziţiona mai mult prin canalele online, ceea ce va reprezenta o pondere semnificativ crescută a telefoanelor vândute în prima jumătate a anului 2020 şi poate reprezenta o schimbare permanentă în obiceiurile de cumpărare viitoare.

 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult