Nikon Coolpix P300 - compactă pentru cunoscători

Nu cu mult timp în urmă v-am prezentat Nikon S9100, un aparat foto compact cu zoom optic mare destinat amatorilor. Deşi are are acelaşi preţ, modelul prezentat în continuare se află la polul opus faţă de S9100, atât prin dotări şi facilităţi, dar şi prin publicul ţintă. Nikon Coolpix P300 este un aparat pentru cunoscători, pentru cei care nu folosesc aproape deloc modul Auto. Aş îndrăzni chiar să spun că el şi-ar putea găsi loc în rucsacul unui fotograf profesionist. Sunt unele cazuri în care nu vrei să te afişezi cu un DSLR impunător, iar Nikon P300 devine o opţiune foarte discretă.

Nikon Coolpix P300 - compactă pentru cunoscători

Construcţie impecabilă

Carcasa metalică a lui Nikon P300 are o grosime de 32 mm în dreptul obiectivului. Pentru a păstra liniile simple şi designul curat, blitzul este ascuns în carcasă şi se deschide cu ajutorul unui buton lateral. Pentru că este un aparat care se adresează cunoscătorilor, P300 dispune de două rotiţe de ajustare a parametrilor. Prima se află pe latura superioară, iar cea de-a doua în drepta ecranului, ea având şi rol de pad direcţional. Lipsa grip-ului ar putea fi puţin resimţită, însă aparatul nu este destul de greu pentru a fi utilizat cu o singură mână. Am apreciat prezenţa unui buton dedicat pentru filmare, o facilitate care ar trebui să fie întotdeauna la îndemâna utilizatorului.

Nikon Coolpix P300 - un ecran superb

Aşa cum ne-am obişnuit, bateria şi cardul SD/SDHC/SDXC împart acelaşi compartiment pe latura de jos. Alături de capacul acelui compartiment să află conectorul cu mufă specială care oferă atât semnal de ieşire A/V, dar şi posilitatea de-a conecta aparatul la PC sau de-a încărca bateria. În pachet am găsit un încărcător de priză cu mufă USB.

Dotări

Senzorul lui Nikon P300 este unul mic, cu indicele de dimensiune 1/2.3", însă producătorul nu s-a hazardat să înghesuie prea mulţi megapixeli pe el. Cu doar 12,2 milioane de pixeli efectivi, senzorul ar trebui să se comporte decent. Noi ne-am pus însă speranţa în altceva şi anume, în tehnologia cu iluminare din spate. Producătorii au descoperit că pot inversa amplasarea unor straturi pe senzor în aşa fel încât lumina să ajungă la uşor la celule fotosensibile şi aceastea să fie mai mari decât în cazul senzorilor vechi. Această tehnologie, numită Back-Side Illumination (BSI) permite în plus obţinerea unor performanţe mai bune la capitolul viteză. Aşa se face că Nikon P300 poate filma cu 120 fps la rezoluţie VGA, o facilitate cu care nu se pot lăuda multe aparate digitale în ziua de azi.

Nikon Coolpix P300 - butoanele şi rotiţele de pe latura superioară

Un alt punct de atracţie al lui Nikon P300 este obiectivul. Dacă plaja focală nu permite decât un zoom optic echivalent de 4.2x, diafragma f/1.8 este impresionantă. Pentru cei care nu sunt familiari cu aceste cifre, putem spune pe scurt că obiectivul lasă foarte multă lumină să ajungă la senzor. În consecinţă pot fi folosiţi timpi de expunere mai mici sau valori ISO mai reduse şi cunoscătorii sunt conştienţi cât de important este acest lucru. Sistemul de stabilizare optică este integrat în obiectiv şi s-a dovedit eficient în teste. Ecranul de 3" al lui P300 aduce încă o bilă albă aparatului. Cu peste 900.000 de pixeli, el oferă o calitate pe care o întâlneam până acum la DSLR-uri. Nici nu am simţit nevoia ca afişajul să fie rabatabil deoarece unghiurile de vizibilitate sunt excelente.

Nikon Coolpix P300 - locaşul pentru card şi baterie

Acumulatorul de 1.050 mAh al lui Nikon P300 este cotat cu o autonomie de 240 de cadre şi în testele noastre s-a apropiat foarte mult de de ea. Deşi suportă carduri SD/SDHC/SDXC, aparatul dispune şi de 90 MB de memorie internă pentru teste. Procesorul de imagine EXPEED C2 permite printre altele realizarea clipurilor video cu rezoluţie full HD la 30 fps şi a pozelor cu diverse filtre şi efecte de imagine.

Calitatea imaginii

Nikon P300 face parte din gama Performance de camere foto compacte Coolpix. Calitatea imaginii ar trebui să fie la standarde înalte. Per ansamblu, acest lucru este adevărat, însă cu unele menţiuni. Imaginile obţinute cu acest aparat arată bine, dar suferă la capitolul detaliu. În ciuda tehnologiei BSI folosită pentru construirea senzorului, pixelii sunt prea mici pentru a captura foarte bine detaliile. La zoom 100%, în poze se pot observa zone cu aspect pastelat. Culorile sunt bine redate, cu o saturaţie plăcută. Obiectivul generează mici aberaţii cromatice în colţurile imaginii, însă ele nu sunt deranjante. Distorsiunile sunt destul de bine retuşate de procesorul de imagine.

ISO 160, f/4.5, 1/640 s ISO 200, f/5.6, 1/800 s
ISO 400, f/4.2, 1/400 s Macro, ISO 160, f/2.8
ISO 400, f/1.8, 1/30 s ISO 800, f/4.9, 1/30 s


Test ISO

ISO 160 ISO 200
ISO 400 ISO 800
ISO 1600 ISO 3200


Senzorul lui Nikon P300 oferă o plajă de valori ISO între 160 şi 3200. Calitatea bună a imaginii şi detaliile se păstrează până la ISO 200. Sistemul de reducere a zgomotului de imagine intră în acţiune de la ISO şi se poate observa o uşoară pierdere a detaliilor. Imaginea arată surprinzător de bine la ISO 800, o valoare care până acum era greu de recomandat. Chiar şi la ISO 1600 imaginile redimensionate ar putea fi considerate decente de cei mai puţin prenteţioşi. Pozele realizate la ISO 3200 îşi găsesc cu greu justificare. În final, P300 are un comportament foarte bun la acest test şi depăşeşte cu mult aparatele foto compacte cu senzori obişnuiţi de pe piaţă.

Filmare

Senzorul BSI al lui Nikon P300 se descurcă foarte bine la capitolul filmare. La rezoluţia maximă full HD, calitatea imaginii este bună şi sistemul de stabilizare a imaginii îşi face simţită prezenţa. Zoom-ul optic este activ în timpul filmării, însă este mai lent pentru a elimina zgomotul făcut de mecanismul obiectivului. Focalizarea automată este activă, însă la mişcări mai ample nu reacţionează foarte prompt. Filmarea VGA la 120 fps este interesantă, însă nu extraordinar de utilă. Clipul realizat este redat de patru ori mai lent decât în realitate şi nu are sunet.

Alte aspecte

Aparatul Nikon P300 are mici probleme cu expunerea în modul Auto. Există o tendinţă de subexpunere şi le recomandăm celor interesaţi de el să folosească modurile manuale. Datorită dimensiunilor senzorului, adâncimea de câmp obţinută cu diafragma f/1.8 nu este atât de mică cum ne-am fi dorit. Acest fapt este vizibil în poza realizată în modul Macro, cu subiectul aflat la 3 cm de obiectiv. Aparatul este destul de rapid în utilizare şi meniurile sunt simple, la fel ca la Coolpix S9100. Ca şi utilizator cu experienţă am simţit lipsa unui buton dedicat sau personalizabil pentru schimbarea valorii ISO. Este necesară apăsarea mai multor butoane pentru a accesa meniul respectiv.

Nikon Coolpix P300 - cu roşu, butonul pentru filmare

Concluzie

În ciuda unor mici probleme, mai uşor de observat de către un cunoscător decât de un amator, Nikon P300 este un aparat compact uşor de recomandat. El concurează direct cu modele Canon S95 şi Panasonic LX5, însă se diferenţiază prin tipul senzorului folosit. Alături de o construcţie impecabilă, Coolpix P300 primeşte bile albe pentru obiectivul cu f/1.8 şi ecranul superb. Cele două rotiţe de ajustare a setărilor sunt excelente în modurile manuale în care aparatul excelează. Încărcarea acumulatorului de la o mufă USB este o altă facilitate care nu trebuie trecută cu vederea. La preţul de 1.500 de lei, Nikon P300 este un aparat excelent pentru cunoscători sau pentru cei care doresc o cameră de back-up alături de DSLR.

Nikon Coolpix P300 este disponibilă pe piaţa din România

Plusuri şi minusuri:

[+] senzor BSI aparte, dar nu perfect
[+] construcţie de calitate
[+] obiectiv luminos şi stabilizat
[+] ecran superb de 3"
[+] moduri manuale şi rotiţe pentru ajustarea setărilor
[+] filmare full HD şi la High Speed
[-] detaliile nu sunt bine imortalizate de senzor

Nikon Coolpix P300 - blitzul care se ascunde în carcasă