Fitbit Sense 2 review: Un super-ceas de fitness cu (puține) funcții de smartwatch

20.10.2022
Fitbit Sense 2 review: Un super-ceas de fitness cu (puține) funcții de smartwatch

Fitbit a lansat recent noile sale modele de ceasuri de fitness Sense 2 și Versa 4. Tot în această perioadă a debutat pe piață primul smartwatch Pixel, iar Google, compania care controlează procesul de dezvoltare pentru toate aceste dispozitive, a trebuit să diferențieze produsele.

Astfel, modelele Fitbit by Google excelează la capitolul fitness și sănătate, dar nu sunt chiar smartwatch-uri în adevăratul sens al cuvântului, iar Pixel Watch este un ceas inteligent capabil, dar căruia îi lipsesc unele funcții de sănătate și fitness extrem de atractive prezente pe Sense 2 și Versa 4.

Sense 2 vine cu un design nou, confortabil

Fitbit Sense 2 vine cu un design împrospătat, gândit pentru ca ceasul să fie purtat 24 de ore din 24 fără a-l deranja pe utilizator. Marginile carcasei din aluminiu sunt rotunjite, iar cureaua cu care este livrat ceasul este realizată din silicon moale, plăcut la atingere. Aceasta are același sistem de prindere ca pe Sense, iar curelele disponibile pentru modelul respectiv pot fi folosite pe noul dispozitiv Fitbit.

Cel mai important element de design de pe noul model este butonul fizic de Home, care este binevenit. Acesta este multifuncțional și poate fi apăsat. Pe Sense „butonul” era o adâncitură în carcasă, sensibilă la tingere, iar interacțiunea cu el nu era tocmai plăcută. Putea fi activat accidental, iar vibrația oferită la apăsarea prelungită era nesatisfăcătoare.

O apăsare a butonului de pe Sense 2 arată lista cu aplicații disponibile pe ceas, precum ECG, EDA Scan, Weather sau Today. Butonul poate fi programat să îndeplinească o anumită sarcină la o apăsare prelungită. Poate porni aplicația Fitbit Pay, deschide meniul de setări sau asistentul vocal digital.

Că tot a venit vorba de asistenți digitali, la acest capitol ne lovim de una dintre deciziile inexplicabile ale Fitbit by Google. Pe Sense 2 este disponibil doar Amazon Alexa, nu și Google Assistant, ca pe Sense.

Citește și: România are acum cel mai mare centru de dezvoltare pentru ceasuri smart din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Ecranele AMOLED de pe Sense 2 și Versa 4 au aceleași dimensiuni ca cele de pe Sense și Versa 3, (diagonală de 1,58”), iar foliile de protecție disponibile în magazinele online sau pe insulele din mall-uri se potrivesc (am testat personal). Display-ul răspunde foarte bine la comenzi, este luminos și afișează culorii vii, plăcute.

Spre deosebire de Sense, care folosea un inel metalic pentru măsurători EKG și EDA, noul ceas are senzorii incluși în marginile ecranului. Noile elemente sunt vizibile și le-am confundat inițial cu niște folii de protecție.

Sense 2 este mai subțire (grosime de 11,2 mm vs. 12,4 mm) și mai ușor (37,6 g vs. 45,9 grame, fără curele) decât predecesorul său. Ceasul este rezistent la apă până la 5 atmosfere.

Alte două elemente care atrag atenția pe carcasă sunt difuzorul de pe o parte și cele două microfoane aflate de o parte și de alta a butonului fizic. Baza ceasului a fost și ea „redesenată”. Senzorii au forme diferite și sunt dispuși altfel comparativ cu Sense.

Sense 2 are interfață ușor de folosit, dar lipsesc aplicațiile third-party

Fitbit Sense 2 vine cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare FitbitOS, care include o nouă interfață, bazată pe tile-uri. Acestea pot fi accesate prin trecerea degetului pe ecran de la stânga la dreapta și invers. Există 8 „dale” pentru vreme, activitatea de astăzi, somn sau cronometru. Acestea pot fi activate sau dezactivate din aplicația Fitbit. Nu pot fi adăugate unele noi, de la alți dezvoltatori.

Lipsește, din păcate, un tile pentru controlul muzicii rulate pe telefon. Din păcate nu există nici o aplicație care să facă acest lucru, așa cum era Spotify pe Sense. Aceasta este una dintre marile mele dezamăgiri când vine vorba de Sense 2.

De altfel, ceasul nu dispune de suport pentru aplicații third-party. Adio Uber, Strava sau Deezer. Utilizatorul trebuie să se descurce cu titlurile (puține) care vin preinstalate de Fitbit. De aceea am scris în titlu că acesta este un super ceas de fitness cu (puține) funcții de smartwatch.

Sense 2
Ceasul oferă suport doar pentru aplicații dezvoltate de Fitbit.

Sense 2 nu este un ceas inteligent în adevăratul sens al cuvântului, iar Google a făcut o greșeală, cred. Compania a tăiat prea multe caracteristici pentru a face din Pixel Watch o alternativă atractivă.

Fitbit a promis că va adăuga, pe Sense 2, aplicațiile Google Wallet și Maps.

Revenind la interfață, notificările pot fi accesate prin trecerea degetului de jos în sus pe ecran, iar gestul făcut invers aduce în prim plan setările rapide.

Cred că producătorul Fitbit va fi nevoit să aducă noi caracteristici prin actualizările viitoare pentru ca produsul să aibă succes pe piață. O decizie controversată este aceea de a nu oferi suport Wi-Fi pe Sense 2, deși dispozitivul include un modem. Actualizările software sunt făcute, în schimb, prin Bluetooth, un proces mai anevoios.

Din fericire sunt disponibile în continuare fețe de ceas realizate de diferiți dezvoltatori. Am instalat două pe care le-am folosit pe Sense și au funcționat fără probleme.

Totodată, Sense 2 nu mai are abilitatea de stoca local muzică.

Tehnologii avansate de monitorizare pentru stres și somn

Din fericire, ceasul excelează la capitolele fitness și sănătate, fiind în continuare unul dintre cele mai bune dispozitive de acest gen de pe piață. Precizia măsurătorilor este ridicată, iar informațiile despre sănătate oferite sunt diverse, ușor de înțeles și detaliate.

Ceasul are abilitatea să îl avertizeze pe utilizator atunci când este stresat. Sense 2 simte schimbările (în special prin intermediul senzorului EDA, care detectează nivelul de transpirație de pe piele, oricât de redus ar fi, dar folosind și alți indicatori) și îl îndeamnă pe purtător să indice cum se simte, apăsând un buton pe ecran. Printre opțiuni se numără. Calm, Frustrat, Stresat sau Fericit. Când nivelul de stres este ridicat, ceasul sugerează o activitate relaxantă, precum o scanare EDA sau o plimbare scurtă.

Utilizatorul primește un scor pentru managementul stresului, care poate fi de maxim 100. Cu cât acesta este mai mare, cu atât este mai bine. La sfârșitul fiecărei săptămâni este disponibil un raport în care pot fi găsite informații precum cele mai dese stări (fericit, frustrat etc.) sau de câte ori utilizatorul și-a înregistrat starea.

Un alt domeniu în care Sense 2 excelează este monitorizarea somnului. Acum, utilizatorii primesc un profil pentru somn la începutul fiecărei luni. În funcție de acesta sunt asociați cu un animal din șase disponibile: girafă, urs, delfin, arici, papagal și țestoasă. De exemplu, dacă primești urs, înseamnă că somnul tău este cel mai apropiat de cel al acestui animal. În timp, animalul se schimbă, în funcție de calitatea somnului.

Sense 2

Pentru a primi profilul pentru luna viitoare, în prima zi a acesteia, ceasul trebuie purtat minim 14 nopți în luna precedentă. Această caracteristică este disponibilă doar pentru abonații la serviciul Fitbit Premium, care este oferit gratuit în primele șase luni după achiziția Sense 2.

Pe noul dispozitiv, utilizatorii primesc în continuare un scor zilnic pentru calitatea somnului. Cu cât acesta este mai apropiat de 100, cu atât este mai bine.

Ceasul monitorizează în continuare ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și temperatura pielii în timpul somnului.

Ceasul include GPS și poate fi folosit la alergare fără a lua telefonul cu tine.

Sense 2 și-a păstrat autonomia de 5-6 zile, similară cu cea de pe Sense. Cu ecranul always-on pornit și măsurătorile pentru nivelul de oxigen din sânge activate, autonomia nu depășește, de obicei, 3 zile. Din fericire, acumulatorul, a cărui capacitate nu a fost anunțată de producător, se încarcă rapid. Ținut doar 12 minute conectat la încărcător, Sense 2 poate funcționa o zi.

Fitbit Sense 2 – caracteristici tehnice principale:

Display: AMOLED, de 1,58”
Dimensiuni: 40,5 x 40,5 x 11,2 mm
Greutate: 37,64 grame
Rezistență la apă: da, adâncime maximă de 50 m
Compatibilitate aplicație: Android și iOS
Conectivitate: Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi (dezactivată)
Autonomie: maxim 6 zile (maxim 3 zile cu ecranul always-on activat)

Concluzie: Merită să cumperi un Sense 2?

Pentru pasionații de viață sănătoasă și fitness, Sense 2 este în continuare o opțiune atractivă, pe care o recomand, deoarece ceasul excelează la aceste capitole. Da, poți alege și un Garmin, care, pe lângă caracteristicile de fitness, are și caracteristici complete de smartwatch. Totuși, nu vei avea la dispoziție tehnologii pentru stres și somn la fel de avansate și nici acces la informații atât de ușor de digerat cum sunt cele din aplicația Fitbit.

Din păcate, însă, chiar și „sportivii” vor simți, pe Sense 2, lipsa unei aplicații pentru controlul muzicii sau lipsa conexiunii Wi-Fi, atunci când trebuie să facă actualizări software. Credința mea este că Fitbit va ceda presiunii și va aduce noi caracteristici pe ceas.

Pentru cei care își doresc un smartwatch adevărat, pentru notificări și aplicații, Sense 2 nu poate fi recomandat deoarece, repet, acesta nu este chiar un astfel de dispozitiv, ci un tracker de fitness foarte avansat (și scump) cu funcții de smartwatch. Lipsesc aplicațiile third-party, iar suportul pentru notificări este limitat. La 300 de euro poți cumpăra un model de la Samsung, excelent în rolul de ceas inteligent.

Părţi pozitive

- Design atractiv, ceasul este confortabil de purtat
- Are buton fizic de Home
- Include tehnologii excelente pentru monitorizarea stresului și a somnului
- Fitbit este în continuare una dintre cele mai bune aplicații de fitness
- Are o interfață ușor de utilizat

Părţi negative

- Lipsește suportul pentru aplicații third-party
- Nu are o modalitate prin care poți controla muzica rulată pe telefon
- Conexiunea Wi-Fi este dezactivată
- Lipsește suportul pentru Google Assistant

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult