(P) 75 de ani de la inventarea cardurilor bancare

22.02.2024
(P) 75 de ani de la inventarea cardurilor bancare

Cardurile bancare ne fac viața mai ușoară, deoarece putem efectua tranzacții și plăți mult mai ușor. Istoria lor începe însă acum 75 de ani, când clientul unui restaurant din SUA și-a uitat portofelul acasă și nu avea altă alternativă de plată. Nu a trecut mult timp până când Diners Club și American Express au lansat primul card bancar modern creat din plastic.

Cardul putea fi folosit exclusiv pentru plăți în 27 de restaurante cunoscute din New York. Succesul a fost instantaneu, iar până în 1951, aproximativ 20 de mii de americani aveau deja carduri cu care puteau plăti în restaurante.

Tot mai multe locații acceptau plăți cu astfel de carduri. Până în 1952, acest card era acceptat în aproximativ 400 de restaurante, 30 de hoteluri, 4 florării și 200 de companii de închiriere a mașinilor. Totuși, Frank McNamara, cel care a brevetat primul card bancar, și-a vândut partea din companie pentru 200 de mii de dolari, considerând că acestea nu au viitor.

Ideea a evoluat însă, iar în 1958 a fost înființată prima rețea de carduri bancare, sub brandul American Express. Iar primul bancomat a apărut în anul 1967, la Londra, fiind inventat de John Shepherd-Barrod, care și-a cedat ulterior drepturile de brevet băncii Barclays.

Cartela electronică a fost inventată în anul 1974 de Roland Moreno, iar cardurile au început să capete o formă asemănătoare cu cea din zilele noastre. Interesant de știut este că toate cardurile erau de credit, în timp ce cele de debit au apărut ceva mai târziu. Nu este clar cu exactitate momentul, însă există două teorii: fie a fost inventat în 1966 de o bancă din Delaware, fie în 1978 de The First National Bank of Seattle.

Cardurile bancare fac parte din viețile noastre

Fie că vorbim despre carduri de debit, fie că vorbim despre unele de credit, cardurile fac parte din viețile noastre. Le folosim zilnic pentru plăți la comercianți, transferuri, dar și pentru partea de distracție. Fie că vorbim despre plata abonamentelor pentru servicii de streaming ca Netflix, HBO Max ori Spotify, fie pentru alte domenii populare când vine vorba despre distracția din mediul online. Cardurile bancare reprezintă cea mai utilizată metodă de depunere și retragere și pe platformele de pariuri fotbal și jocuri de casino, având în vedere rapiditatea și faptul că totul se desfășoară în siguranță.

Pe măsură ce tehnologia a evoluat, nici nu mai avem nevoie de cardul fizic pentru a efectua anumite tranzacții. Datele cardului pot fi stocate în portofele electronice, respectând cele mai înalte măsuri de securitate, în așa fel încât toate tranzacțiile să fie efectuate în deplină siguranță.

76% dintre români primesc salariul în contul bancar

România a recuperat în ultimii ani handicapul față de țările occidentale, iar plățile cu cardul au devenit ceva obișnuit. Acest lucru este demonstrat și de faptul că 76% dintre români primesc salariul în contul bancar, în timp ce 24% îl încasează în continuare cash. Numărul românilor care preferă banii cash este în continuă scădere, conform datelor furnizate de Banca Mondială.

Ce-i drept, dacă ne raportăm la alte state, putem vedea că există în continuare o diferență. În Estonia, Austria, Danemarca, Slovenia, Italia și Suedia, toate salariile sunt achitate direct în contul bancar. Mai slab decât România la nivel de UE stă doar Bulgaria, unde 73% din salarii sunt achitate în contul bancar. În Spania și Cipru procentul este de 86%, în Ungaria de 89%, iar în Polonia de 91%. Datele arată însă că încrederea românilor în tranzacțiile bancare este mai mare pe an ce trece.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News