Google Maps: aplicaţie actualizată pentru mobil şi logo nou la 15 ani de la lansarea serviciului

06.02.2020
Google Maps: aplicaţie actualizată pentru mobil şi logo nou la 15 ani de la lansarea serviciului

Google Maps împlineşte 15 ani, iar cu ocazia acestei aniversări, Google anunţă şi câteva schimbări importante în aplicaţia pentru mobil de pe Android şi iOS. Se pare că Google consideră că logo-ul clasic cu o hartă nu este destul de emblematic pentru acest serviciu, iar odată cu noul update, aplicaţia de hărţi va primi un nou logo: celebrul „pin” care apare atunci când atingi un loc de pe hartă, colorat însă în culoarile Google: roşu, albastru, bleu, galben şi verde. Desigur, vor exista şi multe alte schimbări.

Majoritatea noutăţilor apar la nivelul interfeţei Google. În locul meniului „hamburger” care poate fi accesat din partea de sus a ecranului principal, Google Maps va trece la un design pe „tab-uri”, similar cu cel de pe Facebook, de exemplu. Utilizatorii de iOS vor fi foarte familiari cu o interfaţă de acest gen, întrucât toate aplicaţiile de iOS realizate de Apple încă de la primul model de iPhone au folosit un astfel de design. Pentru utilizatorii de Android, abia de curând au început să devină populare astfel de interfeţe, One UI de la Samsung fiind una dintre primele interfeţe care au trecut pe tab-uri cu butoane în partea de jos.

De aici vor putea fi alese una din 5 opţiuni. Prima va fi explore, adică ecranul principal, de unde vei putea căuta o adresă, un restaurant, etc. Apoi ai „commute”, adică butonul pentru a face naveta, care îţi poate spune imediat cât faci până la serviciu, sau înapoi pentru acasă şi îţi poate oferi trasee cu transportul în comun, de exemplu, pe lângă traseul cu maşina. De asemenea, aici sunt marcate evenimentele de pe traseu, de exmeplu ambuteiajele, lucrările, etc.

Adresele salvate au acum un tab dedicat şi sunt organizate pe liste, pe etichete, aici vor apărea şi rezervări la restaurante, dacă există, cât şi posibilitatea de a vedea o listă cu locuri vizitate, bazată pe istoricul personal.

În cele din urmă, ultimele două tab-uri sunt pentru funcţiile sociale ale Google Maps. Contribute este pentru cei care vor să adauge locuri noi pe hartă, să adauge review-uri pentru locurile vizitate, sau fotografii, ceva ce nu era foarte intuitiv înainte de pe platforma mobilă. Ultimul tab este „Updates”, care oferă conţinut nou de la prieteni, atunci când adaugă fotografii cu anumite locuri noi, sau recomandări personalizate pe baza preferinţelor. Având în vedere că în imagini apare şi un tab „messages”, probabil că va exista şi un soi de mesagerie între utilizatori, probabil cu integrare în GMail.

 

via GIPHY

 

Pe lângă noua interfaţă şi noua pictogramă, care vor fi lansate astăzi pe Google Play Store şi App Store, Google spune că va mai oferi un update luna viitoare, care va adăuga alte câteva funcţii noi precum posibilitatea de a raporta în transportul în comun dacă este aglomerat, ce temperatură este în mijlocul de transport, dacă există facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi sau dacă există compartimente exclusive femeilor (în Japonia există trenuri cu vagoane doar pentru femei, de exemplu), sau agenţi de securitate. Acelaşi update ar trebui să adauge posibilitatea de navigare 3D în AR prin intermediul funcţiei Live View.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult