Microsoft renunță la WordPad, o aplicație ce datează de aproape 30 de ani

08.01.2024
Microsoft renunță la WordPad, o aplicație ce datează de aproape 30 de ani

Microsoft se pregătește să renunțe la aplicația WordPad, un element de bază al sistemului de operare Windows încă din 1995. Anunțul, făcut recent pe blogul Windows Insider, marchează sfârșitul unei ere pentru utilizatorii vechi Windows, care au folosit de-a lungul timpului aplicația WordPad pentru crearea și editarea documentelor, scrie GizModo.

Conform postării de pe blog, WordPad nu va mai fi preinstalat după actualizarea sistemului de operare, începând cu versiunea actuală. Într-o versiune viitoare, WordPad va fi eliminat complet și nu va mai putea fi reinstalat.

Pentru utilizatorii care depind de funcțiile de bază ale WordPad pentru sarcini rapide de documente, această schimbare ar putea fi inconvenientă, WordPad fiind pentru mulți un instrument simplu de editare text care oferea o alternativă simplă și, desigur, gratuită.

Ce alternative recomandă Microsoft

Ca alternative, Microsoft recomandă folosirea Microsoft Word pentru documente text, cum ar fi fișierele .doc și .rtf, și Notepad-ul Windows pentru documente text simple, cum ar fi fișierele .txt.

Actualizarea va trece mai întâi prin canalele beta Windows, ceea ce indică faptul că ar putea dura ceva timp până când vor fi implementate complet în versiunile Windows. În acest context, utilizatorii care au nevoie de aplicații editare text ar putea să exploreze alte opțiuni disponibile pe piață sau să opteze pentru alte aplicații gratuite de procesare a textului, atunci când WordPad va fi eliminat.

Totuși, pe de altă parte, eliminarea WordPad ar putea fi parte a unei strategii de simplificare a caracteristicilor Windows sau de promovare a utilizării unor software-uri de procesare a textului mai avansate, precum Microsoft Word, care oferă funcționalități mai avansate. Totuși, față de WordPad, aplicația Word vine cu un cost pentru utilizatori.

În prezent, un abonament Microsoft 365 Family, care conține acces la aplicațiile Microsoft Word, Excel, PowerPoint & Outlook vine la un preț lunar de 47,99 RON, disponibil pe cinci dispozitive în același timp. Anual, același abonament este oferit de Microsoft la prețul de 339 RON.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult