Când ne vom întoarce la birou, după pandemie, s-ar putea să nu-l mai reunoaștem

15.04.2020
Când ne vom întoarce la birou, după pandemie, s-ar putea să nu-l mai reunoaștem

Cei care se vor întoarce la birou după perioada de izolare cauzată de epidemia COVID-19 vor observa, cu siguranță, câteva schimbări.

La intrarea în clădire s-ar putea să fie o ușă automată, astfel că nu vor mai fi nevoiți să atingă mânere. La lift, s-ar putea să dea o comandă vocală pentru etajul la care doresc să ajungă sau să atingă o interfață virtuală. Când ajung în spațiul deschis, vor observa și acolo diferențe. Este posibil ca între biroul lor și cel al vecinului să fie un panou din plexiglas sau alt material. În spațiile comune, precum bucătăria, vor găsi, probabil, mai puține scaune la mese și informații despre ultima dată când au fost igienizată încăperea. În baie s-ar putea să îi mire lămpile ciudate. Sunt cu lumină UV, care distruge bacteriile și virusurile.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările care au șanse mari să fie implementate.

Din păcate, mulți oameni nu vor vedea imediat după criză aceste schimbări deoarece și-au pierdut locurile de muncă. Alții vor continua să lucreze de acasă, pentru același angajator.

Multe dintre schimbările enumerate mai sus se petreceau oricum, dar vor fi accelerate de pandemia COVID-19, potrivit Vox.

Munca de acasă nu va mai fi o nișă pe piața muncii, ci ceva obișnuit. Potrivit MIT, 34% dintre americanii care făceau naveta spre locul de muncă înainte de criză lucrau de acasă în prima săptămână din aprilie. Procentul este similar cu cel total al oamenilor care pot lucra de acasă în SUA. Americanii care făceau efectiv acest lucru reprezentau înainte doar aproximativ 4% din totalul forței de muncă.(Foto: Pixabay)

CITEȘTE ȘI: Am putea rămâne cu o societate „Big Brother” după ce trece pandemia, avertizează experții

„Odată ce au făcut asta (n.e. – să lucreze de acasă) vor dori să continue”, a declarat Kate Lister, președinte la firma de consultanță Global Workplace Analytics. Ea prezice că 30% dintre oameni vor lucra de acasă mai multe zile pe săptămână, după ce criza va trece.

Nu toți angajații pot și își doresc să lucreze de acasă. Mulți se vor întoarce la birouri după ce coronavirusul va fi ținut sub control. Însă, pentru a se putea simți în siguranță și concentra pe ce au de făcut, oamenilor vor trebui să le fie oferite condiții.

Barierele fizice, doar temporare

De-a lungul anilor, spațiul alocat fiecărui angajat dintr-un open space a scăzut susținut. Înainte, birourile erau împărțite în încăperi, iar acolo unde se aflau mai multe persoane existau măcar mici cuburi în care acestea puteau avea parte de o oarecare intimitate. „Cred că va schimba locul de muncă”, a declarat, pentru Recode, Janet Pogue-McLaurin, de la firma de arhitectură Gensler. Potrivit ei, oamenii vor dori mai mult spațiu. După ultima mare criză economică, companiile au încercat să facă mai mult cu spațiu mai puțin. Tot mai mulți oameni au fost înghesuiți într-un spațiu deschis limitat, proces numit „densificare”. Ca urmare a aceste pandemii, distanțele dintre birouri vor fi mai mari, angajații ar putea fi plasați spate în spate, cu spațiu mare între ei, iar sălile de conferințe nu vor mai avea scaune pentru zece oameni, ci doar pentru cinci.

Christine Cavataio, de la firma de arhitectură Cuningham Group, crede că vor fi folosite și „bariere” fizice între birouri, precum unele din plexiglas, dar pe termen lung acestea vor dispărea și se va apela la distanțarea socială.

Acolo unde nu vor putea fi puse uși automate, vor apărea mânere din cupru. Virusul Wuhan nu trăieşte mult pe suprafeţele din acest metal, pe care moare după doar câteva ore, potrivit cercetătorului Vincent Munster, de la National Institutes of Health, din Montana, SUA.

Lămpile UV nu vor fi instalate doar în băi și bucătării, ci și în sălile de conferințe sau în spații comune. Unele companii au implementat deja astfel de soluții.

Criza va da un avânt puternic, la birou, automatizării și tehnologiilor bazate pe comenzi vocale. Ușile care se deschid automat nu vor mai fi văzute doar la benzinării și în supermarketuri, ci și în clădirile de birouri, inclusv pe etaje. Toaletele care vor trage singure apa vor fi standardul, la fel și chiuvetele automate.

Lifturile, cafetierele și aparatele de aer condiționat ale viitorului post-coronavirus vor primi multe dintre ele comenzi vocale: „la etajul 4”, „23 de grade”, „espresso”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult