Implanturi sau roboți umanoizi. Toate promisiunile încălcate de-a lungul anilor de controversatul Elon Musk

03.06.2022
Implanturi sau roboți umanoizi. Toate promisiunile încălcate de-a lungul anilor de controversatul Elon Musk
Elon Musk la emisiunea Saturday Night Live (Foto: Profimedia Images)

Elon Musk este un personaj controversat, care are milioane de fani în toată lumea, dar și foarte mulți detractori. Unii oameni îl consideră un „Thomas Edison” al zilelor noastre, deoarece companiile controlate de miliardar au realizat lucruri notabile.

Tesla a pornit revoluția automobilelor electrice, producând primele mașini de acest fel cu autonomie mare. SpaceX a dezvoltat primele rachete care pot fi refolosite și a devenit prima companie civilă care a livrat provizii și a transportat astronauți la Stația Spațială Internațională.

Pe de altă parte, tot SpaceX a lansat Starlink, o constelație de sateliți care oferă internet oriunde în lume (inclusiv în Ucraina devastată de război), dar agravează problema gunoiului spațial și îngreunează observațiile astronomice.

Mai mult, The Boring Company a promis un sistem subteran robotizat, construit sub orașe cu scopul de a rezolva ambuteiajele. În schimb, compania a livrat simple tuneluri în care mașinile circulă frecvent bară la bară.

Vă prezentăm o listă de promisiuni încălcate de Elon Musk și companiile lui:

(Martie 2016) Tesla Model 3 va costa 35.000 de dolari. Unul dintre motivele pentru care mașinile electrice nu au mai mulți utilizatori astăzi este prețul ridicat al acestora. Musk a promis în repetate rânduri că Tesla Model 3 va costa 35.000 de dolari, în versiunea standard. Mașina a costat atât doar puțin timp în 2019. Apoi prețurile au tot crescut, iar astăzi modelul Standard Range Plus costă aproape 47.000 de dolari în SUA.

(Ianuarie 2017) Full Self-Driving (FSD) pentru mașinile Tesla. Automobilele electrice produse de compania lui Elon Musk se pot conduce singure până la un anumit nivel (au un sistem autopilot avansat), dar sunt departe de autonomia promisă în repetate rânduri de miliardar. Când a anunțat prima dată FSD, în ianuarie 2017, Musk a spus că serviciul va fi disponibil peste șase luni. Aproape șase ani mai târziu, FSD încă nu a fost oferit într-o variantă finală, publică.

(Martie 2017) Implanturi pentru creiere umane. Neuralink, una dintre companiile fondate de Elon Musk, anunța că vrea să conecteze creierele oamenilor la computere prin intermediul unor implanturi speciale. Musk spunea că va exista posibilitatea ca oamenii să își descarce gândurile, cunoștințele sau amintirile și să le păstreze astfel încât să poată fi accesate în viitor. Totodată, creierele umane urmau să asimileze într-un timp foarte scurt cantități mari de informație, pentru a rămâne competitive în cursa cu computerele și inteligența artificială. După câteva implanturi făcute la animale, cu rezultate discutabile, Neuralink a anunțat că va face implanturi la oameni în 2022. Din păcate pentru Musk acest lucru este puțin probabil, deoarece șase din cei opt cercetători implicați în proiect au părăsit compania la începutul anului.

(Iulie 2017) Tuneluri sub pământ care vor rezolva problema traficului aglomerat. Musk a promis, în urmă cu cinci ani, călătorii de la New York la Washington (distanță de 328 km) în 29 de minute, pe sub pământ, folosind un tunel și un hyperloop. Astăzi, proiectul nu mai apare pe site-ul The Boring Company. În schimb, compania a săpat un tunel de 2,8 km sub Las Vegas, care găzduiește o suprafață de rulare obișnuită, în care se produc ambuteiaje, exact ca la suprafață.

Ambuteiaj în tunelul construit de The Boring Company sub Las Vegas.

(Noiembrie 2017) Miliardarul a promis că vehiculele Tesla Semi vor fi livrate către clienți în 2019. Trei ani mai târziu nici măcar un camion electric produs de companie nu este folosit în scopuri comerciale. Data primelor livrări a fost mutată în 2023.

(Iulie 2018) A promis un submarin care să îi salveze pe copiii care au rămas captivi într-o peșteră din Thailanda. Musk a promis că mini submarinul va fi finalizat în 17 ore. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar elevii au fost salvați de scafandri profesioniști. Unul dintre salvatori, care a criticat soluția propusă de Musk, a fost numit „pedofil” de către antreprenor.

(Aprilie 2019). Un milion de taxi-uri robot vor fi pe străzi până în 2020. Aceasta este o afirmație făcută de Elon Musk la o întâlnire cu investitorii. Tot atunci, antreprenorul promitea mașini Tesla fără pedale și volan până în 2021. Astăzi, compania nici măcar nu a început lucrul la taxi-ul robot anunțat de Musk.

(Noiembrie 2019) Pickup-ul Tesla Cybertruck va intra în producția de serie în 2021. Suntem la jumătatea anului 2022 și compania nu a livrat nici măcar un astfel de vehicul către un client. Cybertruck ar urma să debuteze pe piață în 2023.

(Mai 2020) Le-a spus angajaților care se temeau să se întoarcă la muncă din cauza pandemiei că pot rămâne acasă, fără probleme. Mulți dintre aceștia au fost concediați: Motivul? Au lipsit de la muncă.

Concept Tesla Optimus.

(Aprilie 2022) Robotul umanoid prezentat de Tesla va intra în producție în 2023. În august 2021, Tesla a prezentat un robot, numit Optimus, care urma să îndeplinească sarcini repetitive, plictisitoare și periculoase în locul oamenilor. E greu de crezut că această promisiune va fi respectată. Compania nu are încă, în vara lui 2022, un prototip funcțional.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult