Reuters: Huawei opera în Iran şi Siria prin companii off-shore

11.01.2019
Reuters: Huawei opera în Iran şi Siria prin companii off-shore

Noi detalii despre legăturile companiei Huawei cu ţări precum Iran şi Siria au fost dezvăluite de o investigaţie Reuters, punând astfel la îndoială declaraţiile CFO-ului Meng Wanzhou, care a negat cu desăvârşire încălcarea embargoului faţă de aceste ţări atunci când a fost arestată în Canada la sfârşitul anului trecut. Se pare că Huawei a operat în aceste ţări atât direct, cât şi prin mai multe companii off-shore.

În ciuda faptului că Huawei neagă legăturile pe care compania le are cu Skycom, o companie înfiinţată în Hong Kong, care a avut contracte cu Iran, urma documentelor aduce cele două companii împreună. Se pare că Huawei a „vândut” acţiunile sale în Skycom către o companie off-shore numită Canicula Holdings, înfiinţată în Mauritius în 2007. Aceasta pare să fi fost controlată tot de Huawei, întrucât angajaţi ai Huawei şi Skycom apar şi pe listele de angajaţi Canicula.

„Documentele arată că un membru al consiliului executiv Huawei apare drept managerul Skycom Iran. De asemenea, cel puţin alţi trei angajaţi de origine chineză aveau drept de semnătură atât pentru conturile bancare Huawei, cât şi pentru cele ale Skycom, în Iran. De asemenea, Reuters a descoperit că un avocat din orientul mijlociu a spus că realia operaţiuni pentru Huawei în Siria prin intermediul Canicula.”

Conform documentelor Skycom depuse în Iran în 2011, Shi Yaohong a fost managerul companiei timp de doi ani. Acesta era însă în acelaşi timp angajat Huawei în 2010, în timp ce în 2012 a fost desemnat drept Preşedintele Huawei Orientul Mijlociu. Atunci când a fost sunat de către reporterii Reuters pentru a fi întrebat despre legăturile sale cu Skycom, Shi a închis imediat telefonul.

Alte legături cu Siria apar online pe site-ul aliqtisadi.com, unde era menţionat faptul că Huawei a dizolvat divizia sa de echipamente ATM din regiune în 2014. Totuşi, compania a contiuat să existe în Siria în tot acest timp în regiune, prin intermediul companiilor Huawei Technologies şi Canicula Holdings.

Momentan, Meng Wanzhou este în libertate în Canada, însă nu are voie să părăsească ţara, este obligată să doarmă la domiciliul său în fiecare noapte şi trebuie să poarte un modul GPS la gleznă. De asemenea, trebuie să angajeze o companie de pază care să protejeze tot timpul domiciliul. Încă nu este clar dacă autorităţile canadiene o vor preda sau nu Statelor Unite şi cum vor afecta noile descoperiri direcţia în care va merge acest proces.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult