Robert Gore, inventatorul Gore-Tex, a murit la vârsta de 83 de ani

26.09.2020
Robert Gore, inventatorul Gore-Tex, a murit la vârsta de 83 de ani

Robert Gore, inginerul chimist care a inventat Gore-Tex, materialul impermeabil folosit pentru pelerine de ploaie, corturi, costume de schi sau implanturi medicale.

Gore avea 83 de ani și suferea de cancer, potrivit New York Times.

Materialul a fost descoperit oarecum accidental, pe când inginerul lucra la W.L. Gore & Associates, compania părinților lui. Aceasta a fost cofondată de tatăl inventatorului, W.L. Gore, un fost chimist la gigantul DuPont.

Gore a primit sarcina să dezvolte o bandă de etanșare ieftină pentru instalații sanitare. Banda era realizată din politetrafluoretilenă, material cunoscut astăzi sub marca Teflon. Inginerul a vrut să facă materialul mai eficient întinzându-l. Dar, de fiecare dată când făcea acest lucru, banda se rupea. Apoi, chimistul a laminat materialul cu câteva substanțe – printre care poliuretan și fluorosurfactant – dezvoltând un produs-minune. Noul material, numit Gore-Tex, avea să devină un mare succes comercial.

Citește și: Povestea puțin știută a WD-40, substanța folosită pentru (aproape) orice

Cu 12 ani mai devreme, Gore găsise o modalitate de izolare a cablurilor din computere cu politetrafluoretilenă. Inovația i-a adus un contract cu IBM, care a ajutat enorm firma de familie.

Robert Gore testa personal produsele, în ploaie

Inventatorul Gore-Tex a devenit CEO și președinte al W.L. Gore & Associates în 1976. Noul șef al companiei testa produsele personal stând în ploaie sau zăpadă și suna la numerele de telefon pentru relații cu clienții pentru a se asigura că angajații își fac bine treaba.

Citește și: William Henry Gates, tatăl lui Bill Gates, a murit la vârsta de 94 de ani

Gore-Tex este un material foarte apreciat deoarece permite vaporilor de transpirație să treacă prin el, dar nu și picăturilor de apă.

Primul produs pentru consumatori care a folosit materialul, în 1976, a fost un cort. În prima parte a anilor ’80, deja multe mărci de îmbrăcăminte vindeau geci și jachete din Gore-Tex. Noi întrebuințări pentru material sunt încă descoperite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult