Un stat a găsit o utilizare pentru un mare poluant: îl folosește în asfalt

10.07.2020
Un stat a găsit o utilizare pentru un mare poluant: îl folosește în asfalt
Foto: Captură din video

Statul american California ar putea repara și construi în curând șosele folosind exclusiv asflat care conține plastic, un material poluant care afectează masiv planeta.

Compania MacRebur a dezvoltat un asfalt eco care are ca ingredient cheie plasticul. Chris Sparks, președintele companiei, se află în discuții cu parteneri pentru a folosi materialul dezvoltat de compania sa, transmite kpbs.org. Mai mult, legislativul din California vrea să dea o lege prin care să oblige industria să folosească doar acest tip de asfalt.

Granulele de plastic înlocuiesc produsele petroliere în asfaltul creat de MacRebur. Astfel, materialul nu mai ajunge în gropile de gunoi sau în râurile și oceanele lumii, unde reprezintă o problemă gravă. De exemplu, o larvă de insectă a început să folosească acest material, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia.

Ideea le-a aparținut elevilor de la liceul Bonita Vista. Produsul a fost deja testat cu succes. Există un drum în campusul Universității San Diego realizat cu asfalt pe bază de plastic.

Plasticul este o bombă cu ceas

Plasticul care nu este reciclat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă umanitatea.

Primul tip de plastic, bachelita, a apărut în 1907 și a dat naștere la o revoluție în industrie. De-a lungul anilor, materialele din această familie au rezolvat multe probleme, dar au devenit un adevărat coșmar pentru mediul înconjurător. În 2015 au fost produse la nivel mondial 381 milioane de tone de plastic, potrivit Our World in Data.

Acest material nu se degradează sau face acest lucru foarte încet. În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, iar efectele pe termen mediu și lung sunt ireversibile.

Se caută alternative la acest material. O companie din Olanda a dezvoltat un tip de plastic biodegradabil, bazat pe plante. Proiectul este susținut de giganții Coca-Cola, Danone și Carlsberg.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult