Dronele pe hidrogen sunt acum realitate. Au autonomie mult mai mare decât cele pe baterii

15.02.2023
Dronele pe hidrogen sunt acum realitate. Au autonomie mult mai mare decât cele pe baterii
Foto: HevenDrones

Compania HevenDrones din Israel a anunțat drone pe hidrogen, care pot fi folosite inclusiv în domeniul militar.

Primul model lansat, H2D55, are opt elice, o autonomie de 100 de minute și poate transporta o greutate de 7 kg. Viteza maximă pe care drona o poate atinge este de 15 m/s.

Dronele sunt construite la comandă și personalizate pentru fiecare client în parte. Compania nu a anunțat prețurile, dar potrivit unor surse ale TechCrunch, modelul H2D55 costă câteva zeci de mii de dolari.

HevenDrones va lansa încă două modele pe hidrogen în următoarele nouă luni. Acestea vor avea autonomie mai mare și capacitate de transport mai ridicată decât H2D55.

Citește și: Panourile producătoare hidrogen sunt realitate: Vom putea produce acasă electricitate din umiditatea din aer

Pilele de combustie cu hidrogen folosite de HevenDrones sunt dezvoltate în parteneriat cu compania americană Plug Power. Pe scurt, tehnologia funcționează în felul următor: hidrogenul dintr-un rezervor de înaltă presiune este introdus într-o pilă de combustie, unde reacționează cu oxigen și generează electricitate.

În domeniul militar, dronele vor putea fi folosite pentru supraveghere sau pentru livrarea de echipamente medicale, muniții și provizii pe câmpul de luptă. Cu siguranță multe state vor fi interesate de aceste modele, ținând cont de rolul important pe care îl joacă în războiul din Ucraina dronele.

Civilii vor putea folosi drona H2D55 pentru operațiuni de reîmpădurire, stropirea culturilor sau livrări de comenzi.

Sursa: Yahoo! Finance

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult